Élet a Nagyerdőben

2022.12.29. 13:07

Rekordszámú látogatót fogadott idén a debreceni állatkert

Mozgalmas, egyben sikeres évként jellemezte 2022-t Nagy Gergely Sándor igazgató.

Jilin, az nőstény észak-kínai leopárd idén érkezett Debrecenbe

Forrás: Debreceni Állatkert-archív

Sikeres évet tudhat maga mögött a Debreceni Állat- és Növénykert, hiszen nem csak a látogatószám döntött meg húszéves rekordot, de több olyan újdonságot is bevezetett az üzemeltető, amely tovább növelte a park szolgáltatásainak színvonalát.

– Az Európai Fajmegmentő Program (EPP) keretében, 2022-ben tovább tudtuk bővíteni az állatkerti gyűjteményünket. Legutóbb például madagaszkári récék érkeztek, amelyekből most már harmincnál is több van a parkban. Mindemellett valamennyi rendszertani kategóriában tudtunk újabb fajokat beszerezni, mint például egy nőstény észak-kínai leopárdot – ecsetelte a Hajdú Online kérdésére Nagy Gergely Sándor igazgató.

Mint megtudtuk, a már bentlakó hímmel való párbaállás sikeres volt, bízunk abban, hogy egy éven belül a szaporulat is megérkezhet. Egy olyan fajról van szó, amely alig ötvenes egyedszámban van jelen Európában. Ez igencsak kritikus létszám .

Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója
Forrás: Napló-archív

Hozzátette: a gyűjteményük bővítésekor nemcsak arra figyelnek, hogy a természetvédelmi alaptevékenységüknek megfelelően járjanak el, hanem a látogatók számára érdekes fajokat igényes formában mutassák be. Új rendezvényhelyszínként elkészült a Samburu panorámaterasz, amely az állatkert egyik legszebb pontján, az ország egyetlen recészsiráf-családjának közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

– Új terráriumot alakítottunk ki a kritikusan veszélyeztetett vietnámi barlanglakó gekko, valamint a krokodilgyík számára. Ezeket a fajokat korábban még nem tartottuk itt. Célunk, hogy ne csak új bemutatóhelyeket építsünk és új fajokat hozzunk, hanem a meglévőket is fejlesszük. Az év elején saját forrásból több bemutatóterünket is fejlesztettük – emelte ki. 

A Sziget-kék fogadtatása

Az intézmény igazgatójától megtudtuk azt is, hogy 2022 az elmúlt két évtized legsikeresebb éve volt a látogatószámokat tekintve, hiszen több mint 170 ezren fordultak meg az állatkertben.

– Örömteli volt, hogy két év pandémia után ismét korlátozások nélkül lehettünk nyitva. A látogatóinknak újra külön rendezvényekkel készülhettünk, úgymint az Éjszakai Vidámpark vagy a Galiba Fesztivál. Emellett bővült a személyi állományunk is, valamint a feladataink köre a Sziget-kék játszótér üzemeltetésével

– sorolta Nagy Gergely Sándor. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a játszótér elődje, az Ötholdas Pagony is hozzájuk tartozott korábban, amely a bezárását megelőzően körülbelül 90 ezer látogatót fogadott évente. A Sziget-kéket alig fél év alatt több mint 100 ezren keresték fel.  

– Konkrétumokról a 2023-as évre vonatkozóan majd csak a költségvetésünk véglegesítése után tudok beszélni, de célunk a vendégélmény fokozása és a szolgálatásaink minőségének javítása a látogatóink igényeinek megfelelően. Kitűzött céljaink között szerepel továbbá az intenzív gyűjteménybővítés is - vázolta a következő év céljait a szakember.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában