Örömteli invázió

2022.12.20. 17:47

Huncut „hadsereg” foglalta el a debreceni laktanyát – fotókkal

A legmodernebb katonai járművet, a Gidránt is kipróbálhatták a gyerekek, és találkoztak a honvédelmi miniszterrel.

Forrás: Czinege Melinda

Szokatlanul vékony és vidám hang szólt a debreceni laktanya alakuló terén a katonai mentőjármű hangszórójából kedden délután. Egy kisfiú kiabálta kuncogva a saját nevét. Az apró fejen különös látványt nyújtott a hangszigetelt tanker téli sapka, de az arcra kiülő ámulatot és mosolyt nem csorbította. A nyírteleki Kedvesház 19 „gyermeke” látogatott a Füredi úti laktanyába, ahol többek között egy tankba és a legmodernebb Gidrán páncélozott harcjárműbe is beleülhettek. A Kedvesház egy kollégiumrendszerben működő speciális pedagógiai módszert alkalmazó intézmény, amelyben 25 általános iskolásról gondoskodnak. Ezek a gyerekek olyan körülmények között élnek, ami nem teszi lehetővé az iskolai felkészülést, illetve azt a mentálhigiénés törődést, amire mindenkinek szüksége van. Ezt Kemecsei Györgytől, a Kedvesház Kollégium kuratóriumi elnökétől tudtam meg. Mint mondta, gyakran hívnak példát szolgáltató művészeket az intézménybe, és próbálnak olyan életpályamodelleket felállítani a támogatottjaik számára, amelyben hosszú távú célokat tűzhetnek ki maguk elé. Az állam egy modern hadsereget épít, ezért a honvédelem megismerése inspirációt jelenthet – fűzte hozzá. A Kedvesház levele célt ért, a gyerekek egy délutánt tölthettek a debreceni laktanyában, ahol a programok után megvendégelték őket egy bögre kakaóval és süteménnyel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf minden jelenlévőnek átadott egy ajándékszatyrot. Többek között könyvvel, esőkabáttal, édességgel lepte meg az iskolásokat.

A honvédelmi miniszter a kicsikkel való találkozás előtt részleteiben megismerte az itt működő két alegység, a Bocskai Lövészdandár és a Bornemissza Felderítőezred eszközrendszerét, napi munkáját és a teendők közben felmerülő kihívásokat. – Amikor haderőfejlesztésről beszélünk, egyfajta elvnek hangzik, pedig számtalan gyakorlati lépésre bontódik le, amit itt tudok megtapasztalni. Az egyik leglényegibb információforrásom az egyes alakulatok parancsnoki és legénységi állományával való találkozás. Rajtuk keresztül ismerem meg a magyar haderőt, aminek a fejlesztésére szövetkeztünk és ami a magyar emberek biztonságát garantálja – nyilatkozta. Elhangzott, e két nagyon felkészült és komoly alegységnek a laktanyájában konkrét problémákat tártak elé, amikre próbál megoldást találni. Hangsúlyozta, ezek az egységek vannak a legexponáltabb helyzetben a Magyar Honvédségben, hiszen a határon jelentkező migrációs nyomás kezelésében a rendőrkollégák segítségére voltak – ez most változni fog –, folyamatosan részt vettek és kimagasló munkát végeztek misszióban, valamint a lövészdandár katonái mindenütt ott vannak, ahol magyar katona fegyverrel megjelenik. 

HaBe


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában