Hét kategória, hét győztes

2022.12.14. 12:13

Ezek a pincészetek nyerték a 2023-as Debrecen Város Bora díjat

Tizenhét borvidék több mint hatvan pincészetének 400 borából került ki a legjobbnak ítélt hét győztes.

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepélyes keretek közt hirdették ki a Debrecen Város Bora díjazottjait szerdán délelőtt a Nonna Rosa étteremben. Puskás István köszönőjében elmondta, a 2015-ben indult kezdeményezés mára már a borász szakma számára is rangos elismerésnek számít.

Debrecen számára fontos a borkultúra ápolása, presztízsének növelése és népszerűsítése is. Bár nem köthető városunkhoz és környékéhez neves borvidék, Debrecen számára nem ismeretlen a magyar borkultúra. Hiszen a bor fogyasztásának és kereskedelmének hosszú évszázadokra nyúló hagyományai vannak

 – fejtette ki az alpolgármester.

Puskás István alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Emlékeztetett rá – habár ma az elcsatolt partiumi térség része –, egykor a Debrecenhez közel eső Érmellék területe biztosította a város borellátását. E vidék egyik birtokára menekült a bombázások elől Szabó Magda is, aki egy érmelléki présházban vészelte át a második világháború legveszedelmesebb heteit.

– Debrecenben egy nagyon erős Magyarország-élményt kínálunk a turistáknak. Ennek szerves része a kultúra, a gasztronómia, így a magyar bor is. A turisztikai térben igyekszünk Debrecent magas minőségű termékekkel és szolgáltatásokkal megjeleníteni  – mondta Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Ügynökség ügyvezetője.

Gődény Gábor, a VisitDebrecen Turisztikai Ügynökség ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

A 16. századból fellelhető olyan városi főkönyv, mely szerint Debrecen városa az adott évben bevételeinek harminc százalékát szőlő és bor értékesítéséből kapta ugyanabban az esztendőben, amikor több százezer szürke marhát hajtottak el a Hortobágyról Nyugat-Európába. Tehát Debrecen nagyon fontos szereplője volt a magyar borkultúrának

 – ismertette Kovács Pál. A Magyar Borakadémia rendes tagja és a Debreceni Borozó lapkiadója tapasztalatai alapján úgy véli, a Debrecen Város Bora egy presztízsértékkel bíró termék lett, amelyet a borászok nagy büszkeséggel helyeznek el kóstolóhelyiségeikbe.

Kovács Pál, a Magyar Borakadémia rendes tagja és a Debreceni Borozó lapkiadója
Forrás: Kiss Annamarie

– Csaknem négyszáz bort vizsgáltunk, kóstoltunk az elmúlt egy évben. Tizenhét borvidékről több mint hatvan pincészetből választottuk ki a húsz legjobbat. Az általuk benyújtott 106 tételből jelölte ki a bírálóbizottság azt a három-három bort, mely a döntőbe került. A nemzetközi gasztronómiai és borvilágból származó zsűri választotta ki végül azt a hét bort, amely a hét kategória győztese lett, és ezzel a Debrecen Város Bora 2023 nevet fogja viselni – részletezte Kovács Pál.

A köszöntők után leleplezték a hét díjazottat, majd a pincészetek képviselői oklevelet vehettek át.

– Nagy megtiszteltetés a díjazottak között lenni szekszárdi pinceként egy fehérborral. Szeretnénk megmutatni, hogy Szekszárd nemcsak vörösboros borvidék, hanem igazán kiemelkedő minőséget lehet fehérborból is felmutatni – fogalmazott Sümegi Ákos borász, a Sümegi Ákos Pincészet tulajdonosa, a klasszikus fehérbor kategória győztes, 2020-as évjáratú Chardonnay készítője.

Azt, hogy idejutottunk, nem a saját érdemeinknek, hanem a Mátrának tulajdonítom. Hajdan nagyon népszerű volt a mátrai Olaszrizling, a díjnak köszönhetően talán kicsit közelebb kerülünk ahhoz, hogy újra ez a borvidék jut az emberek eszébe erről a fajtáról

 – mondta Kovács Zita, a Sol Montis Borászat tulajdonosa. Az ő pincészetéből származó 2021-es évjáratú Olaszrizling prémium fehér kategóriában lett győztes.

Második alkalommal viheti haza a Debrecen Város Bora címet a Szentpéteri Borpince, mely a rosé kategóriában a 2022-es évjáratú Kékfrankos Rosé borával ismételt győzelmet idén.

– A borvidékre jellemzően minden rosénk külön egyéniségként jelenik meg. Bízunk abban, hogy a fiatalos lendület és a rosé tartalma mindenkinek örömöt fog szerezni – mondta beszédében Szentpéteri Attila, a pincészet tulajdonosa.

– Egy olyan borral neveztünk, ami a Bikavér alapját adja. Hiszünk abban, hogy Eger jó irányba halad – vallja Varsányi Katalin, a Varsányi Pincészet tulajdonosa, aki 2018-as évjáratú Grand Selection Egri Kékfrankos Superior borával nyert elismerést.

Forrás: Kiss Annamarie

Szintén volt már korábban győztes Debrecenben a prémium vörös kategória idei nyertese, a 2018-as évjáratú Egri Syrah Superior Válogatás bora, melyet a Thummerer Pince készített. Lamptor Jószef, a pincészet főborásza büszkén elmondta, idén 17 nemzetközi érmet vihetett ha az egri borászat.

Óriási megtiszteltetés átvenni a díjat egy öthektáros, családi pincészet nevében. Aszú borunkba négy évnyi munkát fektettünk, hogy elérje azt a minőséget, amit Debrecen elismerésre méltónak talált

 – tudatta Péter József borász, a Péter Pincészet tulajdonosa, egyben a desszert bor kategória győztes borának, a 2017-es évjáratú Tokai 6 puttonyos aszúnak a megalkotója.

Fehér Anna örömét fejezte ki, hogy a tradicionális pezsgőkészítés virágkorát éli. A Koch Borászat marketingvezetője elmondta, kétlaki pincészet lévén a villányi borokkal ugyan gyakran nyernek díjat, azonban a pezsgő kategória győztese, a 2020-as évjáratú Chardonnay Brut a Hajós-Bajai borvidékről származik. Fehér Anna büszke arra, hogy Debrecenben szeretik a jó pezsgőt, egyúttal remek tippnek nevezte a győztes pezsgőt a szilveszteri koccintáshoz.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában