Lélekemelő

2022.12.11. 20:18

Az öröm lángja lobbant fel a Nagytemplomban

Advent harmadik vasárnapján a szeretet bíbor színét és a remény üzenetét vihettük haza otthonunkba.

Forrás: Kiss Annamarie

Tangóharmonika kísérte az egyházi méltóságokat, a sivatag népeit megjelenítő művészeket, a Debreceni Népi Együttest és a kis bárányt, akik a harmadik advent lángját vitték vasárnap délután a Régi Városházától a Debreceni Református Nagytemplomba, melynek sorai megteltek, tartóoszlopai pedig bíbor színben, a szeretet színében pompáztak a jeles alkalomra.

Forrás: Kiss Annamarie

– A Nagytemplom gyülekezetünk otthona. Azt szeretnénk, hogy ezután a lélekemelő ünnepség után mindenki úgy térhessen haza, hogy otthonában legyen az advent, a karácsony, Jézus Krisztus, és otthon legyen a szeretet – mondta köszöntőjében Beszterczey András lelkipásztor.

Azzal, hogy a gyertya lángja ég, rádöbbenhetünk, mennyire áldott emberek vagyunk mi, debreceniek. Itt állhatunk, és szinte egymást átölelve érthetjük meg azt a csodát, hogy az adventi koszorú harmadik gyertyájának meggyújtása közben közel kerülhetünk Isten felénk mutatott szeretetéhez. Áldottak vagyunk, mert itt békében éghet a gyertya lángja. Itt mosollyal gyújthatjuk meg, és azzal a reménységgel, hogy bármilyen nehézség is vegyen körül minket, mi akkor is számíthatunk egymásra

 – mondta beszédében Balázs Ákos. Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy egymás számára lángok lehetünk: fényt, melegséget, szeretetet és békességet adhatunk egymás életében.

Balázs Ákos alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

– Isten igéjét, a Bibliát olvasva sok információt találunk arról, hogy mi vár erre a világra, a jövőnkre: járványok, háborúk, éhínség. És valóban hallunk ilyen híreket. Ha a körülményeinkre nézünk, sok kérdés, kétség, bizonytalanság van benne, de egy dolog felől teljesen bizonyosak lehetünk: Isten végtelenül szereti az embert, és keresi a szívünkhöz vezető utat – ismertette Komlósi Sándor, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora.

Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke
Forrás: Kiss Annamarie

Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke beszédének kezdetén emlékeztetett rá, a harmadik adventi vasárnap sajátos elnevezése: az Öröm vasárnapja.

Ha szétnézünk jelen korunkban, a kérdést sokan felteszik: minek örülhetünk ugyan? Tőlünk keletre háború dúl, tőlünk nyugatra egy más természetű, eszmei háború dúl, nem beszélve a belső háborúról a lelkünkben. A családok, nemzetek együttélésén ejtett sebekről, ha szólunk, egy felszínes pillantásra valóban az lehet az ember meggyőződése: tudunk mi még valaminek örülni jelenkorunkban?

 – tette fel a kérdést. A helynök szerint nézőpont megválasztásának a kérdése, hogy felismerjük-e azt, ami okot ad az örömre.

 

– Karácsony előtt járunk. Ha emlékünkbe idézzük azt, hogy a mennyei Atya egy olyan megváltót küldött nekünk, aki a bűnt kivéve mindenben hozzánk hasonlatosan élt a Földön, akkor bizony: az élet az öröm. Ha nem feledjük, hogy az életünk Isten örökké tartó szeretetébe ágyazott, akkor erősödhet az örömünk, és ezzel összefüggésben a reménységünk is – vallja Krakomperger Zoltán.

A felemelő szavak és művészeti produkciók után meggyújtották a harmadik lángot, közelebb hozva a megtestesülés, Jézus születésének ünnepét.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában