Piaci mustra

2022.12.30. 17:00

A roppanós virsli a sláger, bár most abból se visznek sokat – debreceni vásárlókat kérdeztünk

Utánajártunk annak is, hogy kerül-e például kocsonya szilveszterkor az asztalra.

– Sokan megvárják a vásárlással az utolsó napot, hogy friss árut vihessenek haza – mondta el Szunai Miklós a Haonnak

Forrás: Kiss Annamarie

Hagyományos és babonás fogásokkal is megpakolhatjuk a hasunkat az esztendő utolsó és az új év első napján, mind a két verzióra hosszú menülista kínálkozik.

Aki hisz a balszerencsét hozó falatok erejében, biztosan nem fog most hétvégén szárnyast készíteni, hiszen az vagy elrepül a szerencsével vagy kikaparja azt. A hal is tiltólistás a babonás magyaroknál, azzal ugyanis elúszik a szerencse, pedig másutt úgy tartják „annyi pénz lesz, amennyi a pikkelye a halnak”. Vannak jó szerencsét hozó ételek is, ilyenek például a hüvelyesek, a bab és a lencse klasszikus étek, vagy éppen a malachús, ami úgy tudni, kitúrja nekünk a földből a jó szerencsét.

Ha nem a babonákhoz, hanem helyettük inkább a hagyományokhoz vagyunk hűek, akkor is akad jó néhány ismert és kedvelt lakomának való. Van, aki a szilveszteri kocsonyára esküszik, és akad, aki a virsli mellett voksol szilveszterkor.

Sokkal drágább lett a virsli

Utóbbi miatt körbenéztünk pénteken Debrecenben, és megpróbáltunk utánajárni annak, hogy idén mennyire kelendő a húskészítmény. Utunk elsőként egy belvárosi hentesboltba vezetett, ahol megtudtuk: nem kell ilyenkor a baromfi, mert a babona ez esetben is érvényesül.

– Kelendő áru szilveszter előtt a virsli, de azt tapasztalom, hogy sokan megvárják a vásárlással az utolsó napot, hogy friss árut vihessenek haza – mondta el Szunai Miklós. A húsboltban egyébként 2–3 ezer forint a kilónkénti ára a virslinek, és a tapasztalat szerint a magasabb árkategóriájú termékből fogy a nagyobb mennyiség.

Szunai Miklós sok virslit elad szilveszter előtt, a vásárlói a sertésárut keresik ilyenkor
Forrás: Kiss Annamarie

A Vár utcai piacon is tettünk egy kört. Meglepően kevés helyen láttunk virslit a húsáruk kirakatában, de ahol akadt, ott juh- és műanyagbeles verziót találtunk.

Az árak itt 2–2,5 ezer forintot jelentettek kilónként, s talán ez is lehet az oka annak, hogy idén kevesebb fogy a termékekből. Az egyik árus például azt mondta, hogy nem túlzás a 100 százalékos áremelkedés tavaly óta. Bár hozzátette, hogy szerinte nem feltétlenül emiatt nem vásárolnak az emberek, hanem inkább azért, mert már nem divat az otthoni sütés-főzés.

Egy idős úrral, Miklóssal egy földszinti húspult előtt váltottunk néhány szót, a virsli az ő szatyrából sem hiányzott. Mint elmondta, szerényebben költekezik, most ilyen idők vannak. A hétvégére vásárolta a virslit, abból is a juhbeles roppanóst, ahogy ő mondta, azért, hogy legyen valami a hűtőben. Mellé körmöt is vett, mert kocsonya készül majd, idén utoljára.

Leharapják majd a malac fülét

Iszály Erzsébet az unokájával, Szűcs Zojával piacozott az év utolsó péntekén. Amikor arról kérdeztem, hogy miként készülnek a szilveszterre, hamar rávágta: az unokáival együtt főznek, feldíszítik a lakást és buliznak.

Iszály Erzsébet az unokájával, Szűcs Zojával
Forrás: Kiss Annamarie

– És most mama még nem ette le a grillázsmalac fülét – jegyezte meg a mosolygós arcú kislány.

– Igen, azt csak szilveszterkor fogjuk – szögezte le egy ölelés kíséretében a nagymama, aki azt is elmondta, hogy nem hisz a babonákban, náluk kerül az asztalra csirkehús és virsli is. Utóbbiból csak a minőségi. – Mindig figyelem a minőséget, de amikor az unokáknak készül az étel, akkor még inkább. Az 50 százalék hústartalom a minimum

– mondta el. Úgy tűnik, hogy e tekintetben nem sokan csatlakoznak Erzsébethez. Az egyik árus úgy nyilatkozott: azt látja, hogy a legolcsóbb termékeket viszik, és a drágább, jobb minőségű házi virsliből alig fogy.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában