Ünnepvárás

2022.12.16. 20:00

A Liget téren lobbant fel először a negyedik gyertyaláng

Békesség, boldogság, bor, busa, gazdagság: a betlehemi rigmusoké volt a főszerep pénteken a csapókertiek adventi ünnepségén.

Forrás: Kiss Annamarie

A városrésziek koszorújának negyedik gyertyája – talán a városban egyedülállóan – már adventvasárnap előtt két nappal lángra lobbant a Liget téren. Javarészt helybéli szépkorúak gyűltek össze az alkalmon, melyet közösen szervezett a DEMKI és a Szeretlek Debrecen Egyesület. Az ünnepet a helyi Csapókerti Pávakör nyitotta meg egyházi népénekekből álló karácsonyi dalcsokrával, majd Battai István népzenész lépett színpadra. A muzsikus élő hagyományon alapuló, mégis népmesét idéző hangulatot teremtett meg tekerőlantjával, mellyel nemcsak a felnőtteket, hanem a legkisebbeket is megszólító dallamokat is kísérte.

A Liget tér ez alkalommal sem hazudtolta meg talán egyedülálló báját, mely minden közösségi alkalommal arra emlékeztet: ezen a közterületen életvitelszerűen töltik mindennapjaikat a csapókertiek.

Fotós: KISS ANNAMARIE HAON / Forrás: Kiss Annamarie

Az adventi pátoszt ennek ellenére sem a rekortán pályán kocogók, sem a méltatlankodó és örömteli kutyaugatás nem zavarta meg, sőt, akadt, aki a kondiparkot hagyta háta mögött egy ízes betlehemes jókívánságért. Éva néni először finom kelletlenséggel intett le bennünket, mert nem zavarhattuk a kórus fellépése alatt, utána viszont kérdésünkre elárulta, színpadon éneklő barátnéit hallgatta értő figyelemmel. Fontosak ezek a találkozók, együtt készülnek a programokra, ha kell esernyővel vagy napernyővel, de ki nem hagynának egy alkalmat sem, hogy szórakozzanak – jegyezte meg.

Hálás köszönet

A zenés műsor után először Szilágyi Edina önkormányzati képviselő szólt a meleg teával, forralt borral és vastag plédekkel melegedő sokasághoz. Hála és köszönet: ezekkel a hívőszavakkal kezdte köszöntőjét, majd úgy folytatta: advent idején ne hagyjuk, hogy a háború és más nehézségek elhomályosítsák, mennyi szépség van az életben. – Fontos, hogy a valóban fontos dolgokra figyeljünk, és boldogan, szeretetben élhessük meg az idei karácsonyt – fogalmazott.

Papp László polgármester szintén köszöntötte a megjelent csapókertieket. – A negyedik gyertya fényében készülünk a kereszténység legszebb ünnepére, mely a családról, az összetartozásról, a szeretetről és az ajándékozás öröméről szól mindazokkal, akik fontosak számunkra – osztotta meg. Úgy vélekedett: a hálának a csapókertiek szívében kell maradnia, és a városrész közösségének használnia kell azt a belső erőt, mely összetartja. – Debrecennek nehéz éve volt, de hálás vagyok, hogy szinte minden problémát meg tudtunk oldani, mert olyan polgárok élnek itt, akik támogatják a város ügyét. Legyünk hálásak, hogy a háború nem itt dübörög, és imádkozzunk, hogy a szomszédban zúgó fegyverek elhallgassanak – fogalmazott végül.

A Csapókert utolsó ünnepváró alkalmát a debreceniek egyik legkedveltebb énekese, Erdős-Tóth Fruzsina hangja koronázta meg.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában