Egyház

2022.11.21. 18:25

Több mint félmilliós adománnyal segítette a Bihari Református Egyházmegye a koraszülött babákat

Ahol apró élet a tét, ott még több hitre van szükség.

Az átadóünnepségen: középen a két baba az édesanyjukkal, mellettük a klinika dolgozói és Tóth Tibor esperes

Forrás: Dr. Szabó Mihály-archív

Ma Magyarországon a gyermekek 8-9 százaléka koraszülött, így minden tíz újszülött közül legalább egy korábban érkezik a világra. A koraszülöttek világnapjához kötődően adománygyűjtést hirdettek dr. Szabóné Kurucz Tímea javaslatára még szeptemberben a Bihari Református Egyházmegyében.

A felajánlások egy része textília volt, összegyűlt több mint száz babatakaró, több mint 200 textilpelenka, mellette fürdetőkifogók és az etetéshez szükséges szakállkák. A támogatók tisztító- és tisztálkodószerekkel is segítették a babák mindennapjait.

Az egyházmegye gyülekezetei, valamint magánszemélyek adományainak értéke mintegy félmillió forint. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldásos kezdeményezésnek nevezte az adománygyűjtést, melyet az egyházkerület további 150 ezer forinttal támogatott. E forrásból a koraszülött babák anyatejes táplálását elősegítő eszközöket vásároltak.

Horgolnának is a jövőben

Az adományokat november 17-én, a koraszülöttek világnapján adták át a Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatalógiai Osztályán. Az ünnepségen Tóth Tibor esperes elmondta, hogy az életre segítés és az életben tartás különleges hivatás, majd rámutatott, hogy egy olyan helyen, ahol apró életekért kell küzdeni, különösen fontos a bizalom és az ima. Az egyházmegye tervei között szerepel, hogy a koraszülött-ellátás egyik jelképét, a horgolt polipot is megtanulják elkészíteni, hogy a későbbiekben ezzel a szolgálattal is támogathassanak.

Az ünnepségen jelen volt két kisbaba is: Júlia január 16-án 26 hetesen, Huba január 17-én 25 hetesen született Debrecenben. Az édesanyák, dr. Szabóné Kurucz Tímea és Nagy-Fazekas Brigitta szobatársak voltak. Huba családja mint magánszemély adakozott, Júlia édesanyja pedig mint bihari lelkipásztor indítványozta az adománygyűjtést.

Vmirjáncki József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában