Kulturális est

2022.11.03. 12:21

Társadalmi integrációról szóló kötetet mutattak be a Debreceni Egyetemen

A magyar és roma közösségek együttélési kapcsolatait vizsgálták a kutatók.

Forrás: unideb.hu

A Péli Tamás kulturális esten, október 28-án mutatta be a Debreceni Egyetem Lippai Balázs Roma Szakkollégiuma azt a könyv és dokumentumfilm-sorozatot, amely négy év kutatási eredményét összegzi. A kötet a lokális magyar és roma közösségek együttélési kapcsolatait vizsgáló kilenc videó elemzéséhez nyújt tudományos hátteret – írja az unideb.hu. A Kisvilágok, kelet-magyarországi települések kortárs társadalmi folyamatai és dokumentumfilmes ábrázolása címmel napvilágot látott kiadványt Biczó Gábor, Soós Zsolt és Szabó Henriett szerkesztették. 

A kulturális antropológiai szemléletű kutatás helyszíne kilenc kelet-magyarországi település volt, ahol a magyar és roma közösségek együttélési kapcsolatait tanulmányozták. 

A kötet a kutatási program keretében készült kilenc dokumentumfilm elemzéséhez kínál bevezető ismereteket, valamint tartalmazza a párhuzamosan zajló terepvizsgálatok eredményeit, amelyekben a Debreceni Egyetem szociálpedagógia-szakos hallgatói is közreműködtek. 

A kulturális est első részében a frissen megjelent könyv tartalmi és szerkezeti felépítésével ismerkedhetett meg a közönség. Elsőként a kötet egyik szerzője, a Debreceni Egyetem bölcsészettudományi karának kutatója, Szabó Henriett beszélt a „Kisvilágok” koncepciójáról, a vidéki periferiális közösségek társadalmi folyamatainak értelmezésével kapcsolatos kihívásokról.  

A bevezetőt követően Kotics József, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója a könyvben és a dokumentumfilmekben érvényesülő alkalmazott társadalomtudományi szemlélet jelentőségét méltatta, majd Gulyás Klára, a Tokaj-Hegyalja Egyetem adjunktusa elemezte, hogyan hasznosítható az ismeretanyag a felsőoktatási gyakorlatban. A könyvbemutatót a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar tudományos dékánhelyettese, Biczó Gábor zárta, aki előadásában a Kisvilágok dokumentumfilm-sorozat széleskörű alkalmazhatóságáról beszélt az oktatásban.  

A rendezvény második részében az Egy fecske is csinálhat nyarat. Nyírvasvári című epizódot vetítették le. A film a településen működő futballcsapat és sportközösség társadalmi integrációra gyakorolt hatását mutatja be. 

Az est zárásaként a társadalmi integrációról zajlott kerekasztal-beszélgetés meghívott szakemberek és a közönség bevonásával. Az esemény részese volt Paulik János, a Nyírvasvári ’16 FC elnöke is, aki a közösségi aktor szemszögéből beszélt munkájáról és a magyar-roma együttélésről, valamint a település társadalmi integrációs folyamatairól. A Lippai Balázs Roma Szakkollégium által szervezett kulturális esten a társszakkollégiumok képviselői mellett egyetemi oktatók, alumni hallgatók és a kutatás során vizsgált további településekről – Nagyecsedről, Hosszúpályiból, Hodászról – érkezett vendégek is részt vettek.

A dokumentumfilm-sorozat és a kötet teljes terjedelemben elérhető a gyermeknevelési és gyógypedagógiai kar honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában