A Közút válaszol

2022.11.03. 07:00

Olvasónk szerint csúcsidőben a debreceni Metro áruházig áll a sor – Ön is ezt tapasztalja?

Felvetődik a kérdés, hogy valóban szükség van-e a kiegészítő lámpára.

Forrás: Czinege Melinda

Lapunkat megkereste egyik olvasónk, aki feltett nekünk egy közlekedéssel kapcsolatos kérdést, amely a 33-as főút – Nyugati ipari park kifelé vezető szakaszára irányult. Mint írta, az említett szakaszon kiegészítő lámpa van balra, azonban az autók elszórtan akarnak ott balra kanyarodni. Állnak a kihelyezett lámpánál, miközben a többiek 70 kilométer per óra sebességgel haladnak kifelé, sorolnak a külső sávba, és így a Metro áruházig áll a sor csúcsidőben – tudtuk meg olvasónktól, aki arra kíváncsi: miért indokolt a kiegészítő lámpa elhelyezése?

Megkeresésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője válaszolt, aki elmondta: a 33-as főút – Nyugati ipari park csomópontjában a főúton a városból kifelé tartó forgalom számára valóban megengedett a balra kanyarodás, és a fényjelző készülékes szabályozás is ennek megfelelően lett kialakítva.

– A balra kanyarodó forgalom számára telezöldes szabad jelzés biztosítja a továbbhaladást. Ebben az esetben a főúton Hortobágy irányából közlekedők számára piros jelzés van. Mivel a balra kanyarodó forgalom számára nincs önálló balra kanyarodó forgalmi sáv, abban az esetben, ha a főúti egyenes irányoknak szabad jelzésük (kiegészítő egyenes) van, akkor a balra kanyarodó forgalomnak a belső sávban kell várakoznia, amíg a jelzőlámpa telezöldes irányítással nem biztosítja számukra a tovább haladást – részletezte a Haon érdeklődésére.

Pécsi Norbert Sándor
Forrás: Közút-archív

Mint megtudtuk, a főúton a kiegészítő egyenes szabad jelzés azért van, mert így a jelzőlámpa kapacitása kedvezőbb. A csomópontban a balra kanyarodó irány megtartása mindenképpen indokolt a város irányából közlekedők számára a Nyugati ipari park megközelíthetősége érdekében 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában