Képviselő-testületi közgyűlés

2022.11.14. 11:26

Megszűnhet a zöld rendszámú autók ingyenes parkolása Debrecenben

Emellett emelkedhetnek a parkolódíjak, és újabb területeket vonnak be díjfizetési zónába.

Újabb területeket is bevonnak a díjköteles parkolózónákba

Forrás: Illusztráció, Napló-archív

Jövő év január elsején jelentős változások léphetnek életbe a debreceni parkolók használatát illetően. November 17-i ülésén tárgyalja ugyanis a város közgyűlése a helyi parkolási övezetekre, parkolódíjakra és elektromos töltőállomásokra vonatkozó módosítások előterjesztését.

A díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyek üzemeltetését a DV Parking Kft. látja el 2017. január 1 óta. A társaság javaslatára díjfizetési övezetbe vonnák az Eötvös utcának a Rákóczi utca és Maróthi György utca közötti szakaszát; a Pereces, Ötmalom, Domb és a Monti ezredes utcákat, valamint a Serház utca és a Füredi út felőli zsákparkoló területét. A sétálóövezet-bővítések és folyamatban lévő beruházások (a Dósa nádor tér és a Csapó utca felújítása, a Bajcsy Zsilinszky utca díszburkolása, a Nagy Imre utca építése, a Sas utcai mélygarázs kialakítása) miatt pedig egyes közterületeket kivonnak.  

Emelkednek a parkolódíjak

A következő év elején emelkednek a parkolódíjak is. Az I. zónában 540 forintra, a II. zónában 400 forintra, míg a III. zónában 180 forintra változnak az óradíjak. Mindezekkel párhuzamosan a jegyek és bérletek mintegy 15-os emelkedése várható.

A parkolási díj emelésén túl a felszíni parkoló automatákban és a mélygarázsokban, parkolóházakban használatos chipkártya elvesztése, illetve használójánál történő meghibásodása, vagy megrongálódása esetén nettó 2500 forintról nettó 5 ezer forintra emelkedik a csere díja.

A mélygarázsokban és parkolóházakban a parkolókártya elvesztése esetén fizetendő pótdíj pedig 5 ezer forintra növekszik.

A töltőállomások is díjkötelesek lesznek

A jelenleg hatályos szabályozás értelmében a környezetkímélő gépkocsik (zöld alapszínű rendszámmal rendelkező gépjárművek) a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyeket, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő minden elektromos töltőállomást díj megfizetése nélkül használhatják. Ezen gépjárművek száma jelentősen megnövekedett az elmúlt években – olvasható az előterjesztésben. A javaslat szerint 2023. január elsején ez a kedvezmény megszűnne, továbbá a 9 töltőállomás a DV Parking hasznosításába kerülne. A töltőállomások használati díjait – a rendelet módosítását követően – az üzemeltető határozza meg majd.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában