Szép siker!

2022.11.10. 15:36

Debreceni szakorvosjelöltet díjazott a Magyar Radiológusok Társasága

A legjobb radiológiai közleményeknek is van pályázata.

Forrás: unideb.hu

Az év legjobb radiológiai közleménye-pályázaton díjazták Lajos Orsolyát, aki a Gyermekkori traumás esetek sugárdózisának csökkentési lehetőségei című közleményéért kapta az elismerést a Magyar Radiológusok Társaságától – írja az Unideb. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus Központi Radiológiai Diagnosztika szakorvosjelöltje a sugárdózist csökkentő lehetőségek közül az ultrahangvizsgálat hasznosságát mutatja be részletesen, amely kiváló eredményekkel és káros ionizáló sugárzástól mentesen képes diagnózist adni bizonyos traumás sérülések esetén. 

– Gyermekkorban gyakoriak a különböző traumás sérülések, azonban ez az a korosztály, akiknél a leginkább oda kell figyelnünk az őket érő sugárdózisra. Amíg sokáig csak a klasszikus röntgenfelvételek segítették a diagnosztikai munkánkat, az utóbbi években egyre több tanulmány született az úgynevezett Point-of-Care Ultrasound (PoCUS) megbízhatóságáról, amikor a sürgősségi ellátás helyszínén végzik az ultrahangvizsgálatot. Ez a módszer a csonttörés direkt tünetei mellett a lágyrészben létrejövő indirekt jeleket is érzékenyen mutatja. Az ultrahang segítségével nemcsak csökkenthető, de esetenként ki is küszöbölhető az ionizáló sugárzás – ismertette Lajos Orsolya. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában