Amerikai hét

2022.11.21. 15:25

Az FBI is kivonult Berettyóújfaluba

Amerikai hetet tartanak a város két tanítási nyelvű református iskolájában.

Forrás: Bekecs Sándor

Az amerikai kultúrával ismerkednek november 21. és 25. között a berettyóújfalui Diószegi Kis István Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai. Hétfőn az FBI egykori különleges ügynöke is ellátogatott az intézménybe.  

László Vilmos Csongor igazgató érdeklődésünkre elmondta: iskolájuk 2019 szeptembere óta két tanítási nyelvű, melynek keretében első osztálytól kezdve felmenő rendszerben heti 4-5 angol órán vesznek részt az alsó tagozatosok, további három tantárgyat – ének, rajz, technika – pedig ugyanennyi óraszámban tanulnak a gyerekek. – A negyedik évfolyam végére igen jelentős nyelvtudásra tehetnek szert a fiatalok, majd ötödiktől újabb tantárgyakat, mint a földrajz és az informatika, szintén angolul tanulnak majd – osztotta meg érdeklődésünkre. A nyelvoktatás mellett fontosnak tartották egy-egy adott ország kultúrájának a megismertetését is a gyerekekkel. Három éve mongol hetet tartottak, amelyen például az akkor magyarországi mongol nagykövet is részt vett.

Idén azt tűztük ki célul, hogy az amerikai történelmet, kultúrát, gasztronómiát, mindennapokat mutatjuk be a gyerekeknek minél autentikusabb elemek bevonásával. Ebben segítségünkre van egyik oktatónk, Stacey Horton, aki Virginiából érkezett, valamint hétfő délelőtt vendégeskedett nálunk Elizabeth Rosato jogi attasé, az FBI egykori különleges ügynöke is

– sorolta az intézményvezető. 

Forrás: Bekecs Sándor

Az amerikai származású előadók mellett az iskola egykori diákjai, valamint debreceni szakemberek is részt vettek a programokban, mint például Simon Zoltán, az American Corner vezetője és Glant Tibor, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének egyetemi docense. László Vilmos Csongor hozzátette: az iskolának jelenleg 440 tanulója és ötvennél több pedagógusa van. Az angol nyelv mellett az informatikai képzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, továbbá művészeti iskolaként tizenhárom terület alapfokú oktatását és ellátják.

A hétfői délelőtt első előadója Elisabeth Rosato volt, aki egyebek mellett az amerikai FBI (Federal Bureau of Investigation = Szövetségi Nyomozó Iroda – a szerk.) történetét, működésének célját mutatta be a gyerekeknek; ismertette hogyan lehet valaki FBI-ügynök, milyen kiképzéseket kapnak, milyen ügyeken dolgoznak, illetve szólt az FBI attasék magyarországi szerepéről is.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában