Féltik a vízkészletet

2022.10.07. 13:31

Népszavazási kérdésekkel álltak elő

Murguly Mátyás szerint Debrecen adottságai nem jók akkumulátorgyártásra, a város kiszáradó tendenciát mutat.

Murguly Mátyás, az LMP helyi politikusa pénteken sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy szeretnének – a város életét érintő – népszavazási kérdéseket benyújtani.

Murguly Mátyás ismertette a kérdéseiket
Forrás: Napló-archív

Kérdéseik az alábbiak: Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek óránkénti vízigénye meghaladja a 450 köbméter értéket, illetve olyat, amelynek éves vízigénye meghaladja Debrecen éves lakossági vízfogyasztásának másfélszeresét? Ezeket a kérdéseket a CATL gyárának építése kapcsán tenné fel az LMP. Murguly Mátyás elmondta: Debrecen adottságai nem jók akkumulátorgyártásra, a város kiszáradó tendenciát mutat, talajvize folyamatosan csökken, egy nagy vízigényű ipar létesítése pedig ezt a folyamatot felgyorsítaná.

Reagált a debreceni Fidesz-KDNP frakció

Amit az LMP próbál beállítani az egyáltalán nem igaz, hemzseg a valótlanságtól. Debrecennek jelenleg is van és a jövőben is lesz elegendő vízkészlete mind a lakosság, mind pedig a város gazdaságának kiszolgálása érdekében.

Az iparfejlesztési folyamatok a közműszolgáltatókkal egyeztetve, a város adottságait és lehetőségeit figyelembe véve kerültek megtervezésre. Debrecen ipari és lakossági éves vízfogyasztása a 80-as évek közepén volt a legmagasabb. Ma a város éves vízigénye a felét sem éri el a ’80-as évek vízfogyasztásának. A város jelenleg is két lábon áll a vízellátás területén. Támaszkodik a Debreceni Vízmű Zrt. által üzemeltetett vízműkutakra és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt felszíni vízbázisára. (TRV közreműködésével a Keleti-főcsatornából érkező vízre.) A Civaqua-program első ütemének köszönhetően Debrecen vízgazdálkodása tovább javítja pozícióit, hiszen kapacitása 72.000 liter/perc vízhozamot biztosít. A Civaqua-program második üteme a tervek szerint megduplázza ezt a kapacitást. Debrecen vízellátása az iparfejlesztési folyamatok mellett is hosszútávon biztosított - olvasható a közleményben. 

Az LMP népszavazási kezdeményezésének kérdései megpróbálják ellehetetleníteni, azokat a jelentős munkahelyteremtéssel járó sikeres gazdaságfejlesztési folyamatokat, amelyeket mind itthon és mind külföldön is egyaránt elismertek.

Az LMP zöld politikája álságos, hiszen a kommunikációjukban az elektromobilitás és a zöldenergia előállításának növelését, ezzel együtt a károsanyag kibocsátás csökkentését követelik, de ugyanakkor a munkahelyek ezreinek létrejöttével járó elektromobilitás erősítését célzó gazdasági beruházásokat maximálisan elutasítják. A zöldenergia, energiatárolás nélkül nem megvalósítható. Az LMP döntse el, hogy valóban zöld jövőt akar, vagy csak üres, tartalom nélküli politizálást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában