Elismerés és avatás

2022.10.07. 16:31

Magyarországi Falumegújítási Díjat nyert Egyek, és az európaira is esélyes

Hármas ünneppel zárta a település a hetet: nemzetközi delegáció járta a települést pénteken, de fejlesztést és jubileumot is ünnepeltek.

Forrás: Czinege Melinda

Egyek elnyerte a Magyarországi Falumegújítási Díjat, a Belügyminisztérium a települést felterjesztette az Európai Falumegújítási Díjra.

Miluczky Attila polgármester elmondta: büszkék az elismerésre, főként azért is, mert Egyek – ahogy fogalmazott – egy szerény anyagi lehetőségekkel bíró település. – A célunk az, hogy Magyarország egyik legsikeresebb településévé váljunk. A célunk elérésében még csak fél úton járunk – mondta el.

Forrás: Czinege Melinda

A település 88 fejlesztési projekttel indult el a díj megszerzéséért, de az azóta eltelt egy évben ez 11 további beruházással bővült. Így elmondható, hogy az elmúlt 12 év vonatkozásában Egyeken egy híján 100 fejlesztés valósult meg. A polgármester szerint a következő időszak nagy feladata az 53 hektáros ipari parkjuk betelepítése lesz. – Az ipari park parcellái teljes infrastruktúrával ellátottak, itt nem kell éveket várni egy-egy beruházással – emelte ki.

Potenciált láttak a településben

A felterjesztés ügyében nemzetközi zsűri ismerte meg közelebbről a települést október 7-én, pénteken. A lengyel és osztrák nemzetiségű delegáció tagjai mindannyian pozitív benyomásokat szereztek a települést járva.

– Reggel óta sok projektet megtekintettünk, jó benyomást tett ránk látni azt a fejlődést, amelyet a település 2010 óta megvalósított. Elmondhatjuk, hogy a településen rengeteg intézmény létrejött, melyek a lakosság javát szolgálják. Ezzel az életminőség magasabb szintre emelkedhetett, biztonságos településsé vált Egyek – mondta el Christian Kropfisch.

Christian Kropfisch kulcsfontosságúnak nevezte az 53 hektáros ipari park fejlesztését, ami  a jövőben sok száz embernek kínálhat munkalehetőséget helyben.

– Sok lehetőség rejlik a településben, más magyar településeknek is hasonló mértékű fejlődést kívánunk – tette hozzá Diana Ortner.

– Sok mást lehet még fejleszteni a településen – jegyezte meg Waclaw Idsiak, aki szerint az elmúlt időszak fejlesztéseire, ezt a bázist tovább lehet – nem is feltétlenül magas pályázati forrásokból – építeni.

Az Európai Falumegújítási Díjra összesen 21 európai település pályázott, az eredményeket decemberben hirdetik ki.

Korszerűbb környezet alakult

Amíg a polgármester társaságában a delegáció a települést járta, a helyi étteremben másik két örvendetes eseményt ünnepelhettek a résztvevők. Egyfelől, hogy a nagyközség és a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye immár 10 éves ápol együttműködést, másfelől pedig, hogy befejezték a régi óvoda, valamint az Újtelepi Iskola energetikai felújítását. A korszerűsített épületeket Palánki Ferenc excellenciás püspök áldotta meg.

Forrás: Czinege Melinda

Bodó Sándor országgyűlési képviselő a helyszínen a Haon érdeklődésére elmondta, hogy a település nagy kihívásokkal küzdött meg a javulás érdekében, de a falumegújítási díj elismerése visszajelzés arra, hogy átlagon felül teljesített Egyek. Mint rámutatott, csak összefogással lehetnek sikeresek a települések, így Egyek is. A sikerhez kell az állami szerepvállalás, az önkormányzatok racionális működése, továbbá az intézmények, a civil szerveztek és az egyházak támogatása.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában