Idősek hónapja

2022.10.24. 17:20

Magányoldó, mosolyhozó közösség az övék

Az ünnepi hónap lehetőséget ad arra, hogy elismerjük mennyit tettek az idősek a közösségért, családért, társadalomért.

Forrás: Czinege Melinda

Hány elhalasztott lehetőség gyűlik fel hét évtized alatt egy emberi életben a kikapcsolódásra? Hány magunk helyett valami másra szánt óra, úgynevezett szabadidő félretétele? Ez jár a fejemben, míg a Debreceni Nyugdíjas Egyesület programján résztvevők arcát fürkészem hétfő délután. A DMJV Család- és Gyermekjóléti központjában több mint száz fő jelent meg, hogy az idősek hónapját tarkító programsort lezáró rendezvényen szórakozzanak, élvezzék tagtársaik énekét, citerajátékát, zenés előadását. 

Hartman János, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Hartman János, az 1989 szeptemberében megalakult egyesület elnöke elmondta, az ENSZ harmincegy éve nyilvánította október 1-jét világnappá. Ennek célja tiszteletünk, szeretetünk és megbecsülésünk kifejezése a szép korúak iránt, illetve az elismerés mindazért, amit életük során a közösségért, a családjukért, a társadalomért tettek. A szervezet 17 eseménye között orvosi előadások, a kirándulás, bál, megemlékezés, szalonnasütés, kulturális vetélkedő is volt – számolt be az elnök.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

Erős közösség

Széles Diána kiemelte, a mosolygós arcok, a mindig vidám fogadtatás jelzi számára, hogy ez egy erős, összetartó közösség, amiről a város nemcsak e jeles hónapban, hanem mindig igyekszik figyelmet fordítani. Az ingyenes közösségi sportlehetőséget és szűrővizsgálatot biztosító Mozdulj Debrecen! eseményeit ajánlotta a szép korúak figyelmébe.

A jelenlévők támogatását, megértését kérte, amiért a nagy létszámú klubfoglalkozásoknak új helyszínt kell keresni a fűtésszezonra. – A közösségi helyiségek finanszírozása az önkormányzat feladata. Össze kell fognunk a nehéz időszakban. Ebben a teremben irodák fognak működni, mivel az összes közösségi házat és alapellátási egységet be kell ide hoznunk. Szüneteltetni is fogunk ellátásokat – mondta. 

Elhangzott, a Városi Segélyalapot kiterjesztették nyugdíjasokra, ezért a rezsi csökkentett energiamennyiséget túllépők kérhetnek ilyen jellegű segítséget.

Murvai Lajosné
Forrás: Czinege Melinda

Túri Ilona, az Őszidők Kórus karnagya népdalokkal nyitotta a műsort. Murvai Lajosnéra akkor esett tekintetem, amikor az „árvább vagyok a lehulló levélnél” sorhoz ért az énekben. Erzsike néni derűs kék szeméből nem lehetett kiolvasni, amit később elmondott: 27 évvel ezelőtt magányát oldandó keresett közösségi lehetőséget. Barátnőjétől hallott az egyesületről, azóta szinte mindenben részt vesz. A legemlékezetesebbek számára a szervezett utazások, felsorolni is nehéz, hány helyre jutott el a csapattal Görögországtól Csehországig. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában