A legkisebbeket segítik

2022.10.06. 12:03

A gyermekgyógyászat fejlődéséért szerveztek kongresszust Debrecenben

A gyermeknephrológia területének legkiválóbb szakemberei tanácskoznak két napig.

Forrás: Czinege Melinda

Debrecenben tartja október 6. és 7. között az idei kongresszusát a Magyar Gyermeknephrológiai Egyesület. A rendezvényen többek között a gyermekkori krónikus vesebetegség, a csecsemőkori akut vesemedencegyulladás és a gyermekurológia legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás lehetőségeit, a vesetranszplantációs kutatások legfrissebb eredményeit is megvitatják a szakemberek. A hazai előadók között érkeztek szakemberek egyebek mellett Ausztriából, az Egyesület Királyságból és Svédországból is. 

Forrás: Czinege Melinda

Kiemelt helyen

– 2021. januárjában a Debreceni Egyetem Klinikai Központban olyan integrációs folyamat indult el, melynek az a célja, hogy Debrecen városának egészségügyi ellátását hatékony és átlátható rendszerbe rendezze, a Klinikai Központ rendszerébe sorolja. Ennek a folyamatnak nagyon fontos része, hogy segítve a szakembereket, optimalizáljuk a betegellátást, és próbáljuk minél átláthatóbbá tenni az egészségügyi ellátórendszert – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Zoltán, a Klinikai Központ (KK) elnöke. Mint rámutatott, ebben a folyamatban kiemelt helyen van a gyermekgyógyászat. Az elmúlt időszakban létrejött többek között a gyermekrehabilitációs osztály és a gyermekpszichiátriai központ, s további fejlesztéseket tettek a gyermeksürgősségi ellátásban és a gyermekgyógyászati klinika épületeiben.

Forrás: Czinege Melinda

– Érdekes világ a mostani. Nem tudni még, hogy túl vagyunk-e a Covid-járványon, vagy hogy mikor lesz vége a háborúnak. Egy azonban biztos: beteg gyermekek sajnos mindig lesznek, akik mellett ha olyan szakemberek állnak, mint akik a mostani konferencián is részt vesznek, akkor ezeknek a gyerekeknek lesz jövőjük – húzta alá beszédében Balla György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja. A kongresszuson mintegy 55 előadás hangzik el, melyek közül már több is közlésre alkalmas stádiumban van, s ez az esemény igen magas színvonalát jelzi. – Az Alapítvány a Klinikai Központtal és a várossal összefogva mindent megtesz azért, hogy a gyerekek biztonságban legyenek – szögezte le.

Rendelőfelújítások

Papp Csaba, a debreceni önkormányzat egészégügyi és szociális bizottságának alelnöke elmondta: képviselőként 17 éve dolgozik a városért, s ez alatt nagyon nagy fejlődés történt Debrecenben. – Büszkén képviselek egy olyan várost, amely 1538-ban, 12 évvel a mohácsi csata után egyetemet, kollégiumot alapít, nem várfalat épít. Ez egy nagyon jó befektetés volt – vélekedett. Hozzátette: az elmúlt időszakban egy kivételével az összes debreceni gyermek háziorvosi rendelőt fel tudtak újítani.

Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója azt is bejelentette, hogy több mint 120 regisztrált résztvevő érkezett a kongresszusra, melyen hazai és külföldi szakemberek, előadók mutatják be kutatási eredményeiket, osztják meg tapasztalataikat egymással.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában