Komplex fejlesztés

2022.10.21. 14:12

Hivatalosan is elkészült Szoboszlón a sétány, mazsorettesekkel és fúvósokkal avatták fel

A fejlesztés összeértéke meghaladja a kétmilliárd forintot.

Forrás: Tóth Imre

Nyitott könyv volt a szoboszlóiak és a turisták számára is a Mátyás király sétány felújítása, a szemük láttára öltött új ruhát a sétálóövezet. Egy komplex turisztikai, kétmilliárd forint összköltségű fejlesztés egyik eleme volt a sétány és a Szent István park megújítása. Pénteken ünnepélyes keretek között adták át a tíz élményponttal gazdagodott területet, ami többek között körszökőkutakkal, kishajóúsztató medencével és különféle installációkkal gazdagodott. A pénteki átadóra meghívott vendégek és az érdeklődők a mazsorettesek és fúvósok kíséretében jártak végig az elemek között, melyekkel közelebbről is megismerkedhettek. Mindezt azonban ünnepi beszédek és szalagátvágás előzte meg.

Czeglédi Gyula polgármester ünnepi pillanatnak nevezte a mait, hiszen egy közel 5 éves folyamat eredményeit láthatjuk. Felidézte, 2017-ben született meg az a gondolat, hogy új köntösbe kellene varázsolni a fürdő környezetét, akkor egy kormányrendeletben két projektet is nevesítettek, ahogyan fürdőn belül is kettőt. Rámutatott, az előkészítés és a megvalósítás hosszú időt vett igénybe. Czeglédi Gyula felidézte, hogy tavaly adták át a Prémium Zónát, amely újabb lendületet adott Hajdúszoboszló turizmusának. A most elkészült beruházásról úgy véli, ez a létesítmény méltán képviseli és folytatja azt a megújulását, amelyen a város turizmusa az elmúlt években, évtizedekben folyamatosan keresztülment. Reményét fejezte ki, hogy a megújult sétány és park nemcsak a turistákat, hanem a helyieket is nagy örömmel fogja eltölteni. Tudatta, 2 milliárd 77 millió forint vissza nem térítendő támogatásból készült el a beruházás, önerő nélkül – ezért köszönetét fejezte ki többek között a kormánynak.

Czeglédi Gyula
Forrás: Tóth Imre

Bodó Sándor országgyűlési képviselő szerint Hajdúszoboszlót jókedvében teremtette az Úr, hiszen olyan természeti értékekkel látta el, mint a kiváló termőföld és gyönyörű gyógyvíz, emellett pedig kiváló emberek végeztek nagy munkát a városért. A honatya is emlékeztetett arra, egy-egy projekt hosszú életutat jár be, a megvalósítás ideje alatt pedig gyakran megjelennek a kritikus hangok. Kiemelte, ez a fejlesztés a város működését nem befolyásolta az építkezés ideje alatt.

Nemcsak fizikailag szerettünk volna építkezni, hanem a sétánynak egy olyan feladatot is szántunk, hogy közvetítsen üzenetet Hajdúszoboszlóról, a térségről, Hajdú-Bihar megyéről, a Hortobágyról, mindenről, amihez nekünk kötődésünk van

 – tudatta utalva azokra az élménypontokra, melyek többek között a Tisza-tavat, a Hortobágyot vagy éppen Debrecent jelenítik meg. Bodó Sándor kitekintésként arról is beszélt, a termálvíz nemcsak fürdőzésre ad lehetőséget, hanem a fűtésre is felhasználható az energiája, s ezzel többek között Földesen és Kabán is élnek, Hajdúszoboszlón pedig a fürdőben használják ezt ki.

– A természet által ránk hagyott környezet alakítása a mi felelősségünk, Hajdúszoboszló egy hihetetlen lehetőséget kapott 95 évvel ezelőtt, amikor elindult a fürdő fejlesztése. Mindig voltak olyan személyek, közösségek, akik úgy formálták ezt a települést, hogy mára Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma lett – erről már Pajna Zoltán beszélt. 

A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, nem elegendő csak a gyógyvíz gyógyító hatására alapozni egy településnek a jelenét és a jövőjét.

Műszaki ember révén Dudás Róbert, a projektet kivitelező Magyar Mélyépítő Kft. ügyvezetője számadatokkal mutatta be a beruházást, melyben összesen 300 ember dolgozott. Kifejtette, a fejlesztés három elemből állt, elsőként egy 40 férőhelyes, fedett kerékpártároló készült el. Második elem volt egy árusító helyiség kialakítása mosdókkal és családbarát szobával. A legnagyobb feladat a Mátyás király sétány és a Szent István park átalakítása volt. Elmondta, 6 ezer négyzetméter járdaburkolatot bontottak el, több mint 1400 köbméter aszfaltot kellett elszállítaniuk. A munkálatok magukban foglalták az ivóvíz-hálózat, a csapadékvízelvezető rendszer, valamint az elektromos közműrendszer építését is. Tízezer négyzetméter térburkolatról beszélhetünk a projektben, azonban a növényvédelemre is nagy figyelmet fordítottak.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója kifejtette, a fürdővárosnak kétségtelenül vezető szerepe van a hazai turizmusban. Ezt alátámasztják a számadatok: 2021-ben 253 ezer vendég érkezett ide, akik 842 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Idén eddig 308 ezer vendég közel egymillió vendégéjszakát töltött el Hajdúszoboszlón.

Kiss Dóra


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában