Debreceni Egyetem

2022.10.14. 12:33

Harminc éve pallérozódnak a szociálpedagógusok Hajdúböszörményben

Immár négy éve mesterszakon is.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere

Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

Hazánkban a rendszerváltást követően átalakult és kibővült a gyermekvédelemmel foglalkozó szociál- és társadalompolitikai intézményrendszer. Ez a hálózat a korábbinál magasabb felkészültségű szakembereket kívánt meg, ezért indította el harminc évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara a szociálpedagógus szakot, amelyen szakmájukat hittel és meggyőződéssel vállaló, a társadalom aktuális szükségleteihez és elvárásaihoz igazodó szakembereket képeznek – hangzott el pénteken a jubileum alkalmából rendezett nemzetközi konferencián a  helyszínen. Néhány éve itt alakult meg a Magyar Szociálpedagógiai Társaság is, amelyhez valamennyi szociálpedagógiai képzést végző intézmény csatlakozott.

Az eltelt három évtized alatt 4 ezer 500 hallgató tanult és szerzett diplomát a karon, közülük tizenketten a beregszászi képzésben. A kar 2018-ban az országban elsőként indította el szociálpedagógiai mesterszakát, amelyen azóta 72 szakember szerzett diplomát

– hangzott el az eseményen. 

– Az egyetemi innováció alapja, hogy a képzések az egyetemi kutatások által fejlődhessenek. A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon olyan korszerű ismeretekkel vértezik fel a hallgatókat, amelynek birtokában a pedagógiai, valamint szociális szféra megannyi területén sikerrel érvényesülhetnek – emelte ki köszöntőjében dr. Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években jelentős szakemberhiány alakult ki Magyarországon, ezért több ezer szociális munkás és szociálpedagógus állhatna munkába akár azonnal.

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere kifejtette, a város mindig is szeretettel fogadta az egyetemi kar kezdeményezéseit. – A Debreceni Egyetem és a Hajdúböszörményben működő Kar sokrétű munkája kapcsán komoly figyelem hárult a városra. Harminc évvel ezelőtt ez a szak úttörőnek számított, hiszen akkor még nem igazán láttuk a társadalmi változásokat. Az eltelt idő alatt azonban visszaigazolást nyert, hogy érdemes volt beindítani a képzést – tette hozzá.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára a hajdúböszörményi konferencián
Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

– A gondoskodáspolitika az az összjáték, amelyben az állam vállalja a szakmai és anyagi felelősségét és felügyeletét annak, hogy a szakemberek a lehető legközelebb léphessenek a kihívásokkal küzdőkhöz, bevonva ebbe a munkába a helyi közösségek ismeretét és erejét – mondta.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában