A város tüdeje

2022.10.07. 13:13

Elsőként vált védetté hazánkban a debreceni Nagyerdő

A nyolcvanharmadik évforduló alkalmából tartottak pénteken megemlékezést.

Forrás: Czinege Melinda

Immár három éve annak, hogy a Nagyerdő Társaság, a Debreceni Értéktár Bizottság és több más együttműködő partner szervezésében elkezdődött a Nagyerdő Hete programsorozat.

A kezdeményezés célja az, hogy közelebb vigye a debreceni lakosokat és a turistákat hazánk elsőként védett természeti területnek nyilvánított parkjához.

A rendezvényeken sportprogramokkal, kerékpáros bemutatóval, tematikus sétákkal, természetismereti vezetett túrákkal, családi nappal, piknikkel, kiállításokkal, valamint a Debrecen Zöld Értékei című szakmai konferenciával várták az érdeklődőket október 1. és 9. között.

Forrás: Czinege Melinda

Nyolcvanhárom évvel ezelőtt, 1939-ben elsőként jegyezték be hazánkban a debreceni Nagyerdőt védett természeti területek törzskönyvébe. Erre emlékezve tartottak október 7-én koszorúzást Nyírerdő Zrt. debreceni erdészetének udvarán.

 – 1990-ben voltam először a Nagyerdőt éltető ünnepségen – az volt az 51. évforduló –, és azóta minden alkalommal itt voltam. Itt vannak mögöttem a 60., a 70. és a 80. évfordulók emlékoszlopai. Az első kettő azért van itt, mert az 50. ünnepségre készült oszlopot másnap reggelre, a Pallagi út mellől elvitték – emlékezett vissza beszédében Gencsi Zoltán erdészmérnök, a Nyírerdő turisztikai és természetvédelmi szakreferense. A nyolcvanadik évfordulós emlékoszlopról elmondta, hogy az Vass Tamás erdőmérnök faragványa. 

Forrás: Czinege Melinda

A Nagyerdő történelme kapcsán felidézte, hogy 1939. október 10-én a hivatalos védetté nyilvánítás történt meg, de ez a folyamat már öt évvel korábban elkezdődött. 1934-ben a Tiszántúli Madárvédelmi Egyesület hirdette ki, hogy a Nagyerdő mely részén szeretnének emlékerdőt avatni és azt védetté nyilváníttatni. A jogszabályi feltételek ezt 1935-ben, az erdőtörvény létrejöttével tették lehetővé, majd 1938-ban az ennek végrehajtására hozott kormányrendelet nyitotta meg a kaput a hivatalossá válás felé.

– Ekkor még csak egy része lett hivatalosan védett a Nagyerdőnek. 1992-ben kezdődött el a teljes védetté nyilvánításnak a folyamata, amikor is két fontos célt is megfogalmaztunk: egyrészt azt, hogy a Nagyerdő területe a jövőben ne csökkenjen, másrészt a tölgyesek aránya jelentősen javuljon – emelte ki Gencsi Zoltán, aki az utóbbival kapcsolatban hozzátette: ma már az akácosok kiterjedése a területen kevesebb lett, mint 7 százalék.  

Az emlékezőbeszédeket a 80. évforduló oszlopának koszorúzása követte. A pénteki folytatásaként általános iskolás gyerekeket, családokat vártak kézműves foglalkozásokra, vadászkutya fajtabemutatóra és különböző előadásokra.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában