Nyomtatóinnovációk

2022.10.06. 11:43

A jövő 3D-s technológiáit mutatták be Debrecenben

A gyakorlatorientált, 10 év tapasztalatára építő programsorozat segít az új módszerek megismerésében.

A szakmai napon Szabó Péter, a FreeDee Kft. technológiai vezetője is előadást tartott

Forrás: Czinege Melinda

A legmodernebb 3D technológiák és azok ipari, kutatási és fejlesztési alkalmazásaikkal ismerkedhettek meg a szakemberek csütörtökön, a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

A FreeDee Kft. októberben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ebből az alkalomból a vállalat szakemberei négy városba is ellátogatnak, hogy a legnagyobb értéket képviselő alkalmazásokra fókuszálva mutassák be a 3D nyomtatók és szkennerek működését, valamint legjellemzőbb felhasználási területeit.

A résztvevők egy csoportja a csütörtöki eseményen
Forrás: Czinege Melinda

Az egyetemi szakmai napon a piacvezető gyártók 3D nyomtatóinak és hordozható 3D szkennereinek helyszíni demója mellett lehetőség volt egyedi technológiai konzultációra, emellett gépbemutató, tesztmunka és próbanyomtatás egyeztetésére is.

Bonyolult alkatrészeket is

A roadshow debreceni állomására az ipari fejlesztés, tervezés, szerszámozás és gyártás, továbbá a dizájn és termékfejlesztés területén dolgozó szakembereket vártak, akik már ismerik vagy szeretnék megismerni az új technológiákban rejlő lehetőségeket, az elérhető alapanyagokat és felhasználási területeiket.

Dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja
Forrás: Czinege Melinda

– A Műszaki Kar szoros kapcsolatban áll az iparral és az ipari alkalmazások fejlesztőivel. Az ipar 4.0 egyik kiemelt területe a gyors prototípus-készítés. Ennek egyik módja, amikor 3D szkennelést hajtunk végre már elkészített alkatrészeken azért, hogy módosítsuk, vagy beillesszük valahova. Ha a 3D szkennelés után elegendő információnk van ahhoz, hogy a terméket előállítsuk, akkor ezt a 3D nyomtatás segítségével tehetjük meg. A néhány évvel ezelőtt nyomtatott termékek felbontása még kisebb volt, ami azt eredményezte, hogy a felületükön lévő anyagfolytonossági hiányosságok miatt bonyolultabb alkatrészeket nem lehetett előállítani. Ma már ott tartunk, hogy komplett repülőgép-hajtóművet tudnak nyomtatni fémből, amiket aztán be is építenek a repülőbe. Ez hatalmas előrelépés – fejtette ki dr. Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja.

A tömegtermelés támogatása

Arról is beszélt, hogy a Karon befejeződött a szakok sokféleségének kialakítása. – Jelenleg a hagyományos mérnökképzés összes szakja megtalálható a Karon, ami azt jelenti, hogy újabb célok és stratégiák után kellett néznünk. A hallgatók számára élménydúsabb, felfedező típusú oktatás biztosítása a cél. Ennek lényege, hogy a diákok a laboratóriumokban és otthon is felfedezzék a műszaki világot – ismertette.

A 3D nyomtatást már az 1980-as évektől használják, a technológia azóta folyamatosan fejlődik. – Ez az eljárás mára megtalálta a helyét a tömegtermelés támogatásában, hiszen napjainkban már gyártósori segédalkatrészek előállítására is alkalmas. Olyan egyedi vagy kisszériában gyártott termékekről van szó, amelyeknek komoly igénybevételeknek kell megfelelniük, hiszen az ipari gyártósoron többek között extrém magas hőmérsékletnek, vagy agresszív vegyszereknek vannak kitéve – emelte ki Szabó Péter, a FreeDee Kft. technológiai vezetője.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában