Létfontosságú táplálék

2022.09.09. 07:00

Minden cseppjében egy család története van

Tizenöt nőnek köszönhetően anyatejhez juthatnak a túl korán érkezettek is.

Az itt dolgozók úgy mérlegelnek, hogy a legkisebbek jussanak többhöz. Lehetőség szerint arra is igyekeznek figyelmet fordítani, hogy a gyermekek hasonló korú babákat szoptató anyák tejét kapják az összetétel egyezősége okán.

Forrás: Czinege Melinda

A tölcsérben csúszdázva asztalra cseppenni készül az életkezdő elixír, de Dombrádi-Kiss Nikolett résen van, és sebesen egy másik mérőüveggel fogja fel. Aki 2004 óta foglalkozik csecsemőkkel és gyermekekkel, pontosan tudja, micsoda óvnivaló kincs az anyatej minden milliliterje.

A pályáját a csecsemő osztályon kezdő, majd gyermekintenzíven folytató ápoló két éve dolgozik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Anyatejgyűjtő Állomásán, ahol múlt pénteken fogadott minket. Az arca nagyobb részét elfedő maszk kevés ahhoz, hogy mosolyát is eltakarja, a szemeibe nézni épp elég volt az otthonosságérzethez. Ennek a hívogató hangulatnak, a bizalmas légkörnek a kialakítása elengedhetetlen része az itt folyó munkának, hiszen kevés érzékenyebb, sérülékenyebb szakasza van a női létnek, mint amikor egy csecsemőről gondoskodik. Ő pedig épp ilyen anyákkal tartja a kapcsolatot. Hívják, ha épp betegek, hogy meddig nem adhatnak le tejet, jeleznek, ha nyaralni mennek. Akik híján vannak e tápláléknak, elmesélik a történetüket.

Jelenleg 24 édesanya visz el tőlük heti kétszer orvosi receptre felírt anyatejet.

Míg Nikolett mesél, megérzek valamit az átlagos empátián túllépő együttérzésből. Mint később kiderült, annak idején ő és kislánya is megjárta a hadak útját az első hetekben, egy anatómiai eltérés – minden erőfeszítése ellenére – elvette a természetes táplálás lehetőségét tőlük. – Bár ajánlotta volna valaki az anyatejgyűjtő állomást és a mostani lehetőségeket! – sóhajtott fel.

Akkoriban azonban még csak a túl korán vagy a nagyon kis súllyal született babák juthattak ily módon anyatejhez. Ma nyolc hónapos korig alanyi jogon kaphatja mindenki, akinek a gyermekorvos felírja.

Tejfehér szándék

Mindeközben gyakorlott mozdulatokkal helyezte be a három modern, víztakarékos pasztörizálógép egyikébe a megtöltött üvegeket. E felszerelés egy pályázatnak köszönhetően került nemrégiben az állomásra, az új hűtőgépekkel, modern bútorokkal, informatikai eszközökkel együtt.

Dombrádi-Kiss Nikolett
Forrás: Czinege Melinda

Kértem, mondják el, hogyan jut el a tej onnan, ahová teremtetett az éhes gyermekszájig: a lefejt tejet felajánlók behozzák, illetve az állomás által biztosított sofőrrel beküldik az előre, sterilen megkapott üvegekben. Ezeket a gyűjtő három kis helyiségének egyikében kívülről fertőtlenítik, tartalmukat kiadagolják, 64 fokon pasztörizálják, majd hideg vízfürdőbe teszik, és a hűtőbe helyezik. A munka neheze ezután jön: döntést kell hozni a kiadandó mennyiségről. Az itt dolgozók úgy mérlegelnek, hogy a legkisebbek jussanak többhöz. Lehetőség szerint arra is igyekeznek figyelmet fordítani, hogy a gyermekek hasonló korú babákat szoptató anyák tejét kapják az összetétel egyezősége okán. Változó a beérkező mennyiség, de átlagban havi 60 liternyit ki tudnak osztani a receptes kicsiknek. Ez az elsődleges feladat, senkit sem küldenek el. S ugyanennyit tudnak biztosítani a neonatológián lévő koraszülötteknek és újszülötteknek, akik számára csaknem életmentő szerepű az anyatej.

Kétféleképp ellenőrzik a tej tisztaságát: hétfőnként laborba küldik az anyák néhány milliliternyi pasztörizált tejét alapos vizsgálatra, valamint minden alkalommal mintát vesznek a beérkezett tejből, és egy reagens anyagot hozzácseppentve hamar kiderül, ha hígították azt.

Pontosabban csak kiderülne, mert Nikolett ittléte óta ilyesmi még nem történt, ami erősíti az ápoló meggyőződését: senki nem a pénzért vállalja ezt a pluszfeladatot.

– Személyesen ismerem őket, mindegyikükről tudom, hogy a segítőszándék motiválja őket. Kezdetben sok volt a tejük, sajnálták kiönteni, a szoptatott babák pedig gyakorta nem fogadják el a fagyasztottat, és legtöbbször nincs is szükség rá később. Inkább lefejik, fenntartják ezt a laktációt, és elhozzák ide, mert tudják, jó helyre kerül. Kis hősöknek tartom őket. Különösen azokat, akik több gyerek mellett beiktatják ezt a napi rutinba. Jóleső olvasni fórumokon, hogy buzdítják egymást a tejleadásra, és hozzáfűzik, itt nyitottságra, kedvességre találnak. Óriási segítség ez az újszülötteknek – mondta.

Összetartó duó

Az állomás fenntartási költségeinek ötven százalékát a város biztosítja, amelyből az anyatejért járó állami összeget is meg tudják emelni. A 2700 forintos állami literárhoz a Debrecenben személyesen leadók 1300 forintot számolhatnak még pluszban, a sofőrt reggelente a saját házuk előtt várók pedig 800 forintot.

Utóbbi kényelmes megoldás, de az itt dolgozók szíve akkor dobban meg igazán, ha a leadást egy egészségügyi sétával egybeköti mama és baba, így láthatják azt a gyermeket, akiért napra nap szívből ténykednek.

Szándékosan nem használom a munka szót, mert bár látom, mennyi erőfeszítéssel jár a patyolattisztaság fenntartása, az állandó adminisztráció, a tejosztás szempontjainak jó megítélése, a különböző élethelyzetű családokkal való kapcsolattartás, a folytonos megértő hozzáállás, de az itteni derűt megtapasztalva el kell hinnem Nikolett határozott kijelentését: Nincs nehézsége ennek a feladatkörnek, mindent meg tudunk oldani, nagyon összetartó a mi duónk: a szintén csecsemő- és gyermekápoló, valamint koraszülött- és gyermekintenzív-ápolói végzettségű Tarjániné Csóka Emíliával.

Segítik az anyákat

Éves szinten 50, ebben a hónapban 15 anya segíti „teste folyékony kincsével” más babák fejlődését, immunitását, de Nikolett örömmel számolt be arról, hogy két édesanya vizsgálatai már folyamatban vannak. Aki csatlakozni szeretne e segítő csapathoz, annak először is fel kell hívnia a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületében lévő Anyatejgyűjtő Állomást a +36 20 661 6157-es mobilszámon vagy a +36 52 316 121/ 55837 melléken, és időpontot kell egyeztetnie. A személyes találkozás alkalmával teljes körű felvilágosítást adnak a folyamatról, a fertőtlenítéstől a tároláson át a szállítási lehetőségekig. A jelentkezők kézhez kapnak egy vizsgálatkérő csomagot: a vérvételt az épületen belüli laborban elvégzik, a tüdőszűrő beutalót a Bethlen utcai rendelőben (OTI) időpont nélkül elfogadják, ezen kívül széklet- és tejmintára van még szükség. A teljes ellenőrzés 1,5–2 hét alatt lezajlik.

Változó a beérkező mennyiség, de átlagban havi 60 liternyit ki tudnak osztani a receptes kicsiknek. Ez az elsődleges feladat, senkit sem küldenek el.
Forrás: Czinege Melinda

Többek között az anyatejes táplálásról is szó esik a szülésfelkészítő programon, amelyet nemrégiben indított közösen az Anyatejgyűjtő Állomást is működtető Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet és a Nőgyógyászati Klinika. A szülőszoba-látogatással záruló komplex programra jelentkezni lehet a [email protected] címen a név, a telefonszám és a szülés várható időpontjának megadásával.

Megyesi-Horváth Borbála

Az előző két év a számok tükrében

2020

Begyűjtött anyatej: 2150 liter.

Donorok száma: 49.

Nőitejet igénylő csecsemők száma: 77.

2021

Begyűjtött anyatej: 2875 liter.

Donorok száma: 55.

Nőitejet igénylő csecsemők száma: 89.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában