Fogyóban a víz

2022.09.16. 11:11

Markolóval készített vaditatót a lelkes vadász

A kezdeti lelkesedés hamar elpárolgott, mivel a több hetes, hónapos csapadékhiány miatt a talaj olyan kemény volt, mint a beton.

Ungvári Zoltán vadász az árokásóval

Forrás: Agro Jager News / Ungvári Zoltán

A Vámospércsi Farkasvölgye Vadásztársaság területén, a Borsikert területrészen, Ungvári Zoltán itatót készített. A vadászterület rendkívül sokszínű.

Az agrojager.hu cikke szerint a muflont kivéve minden vadfaj megtalálható a területen, amit délnyugatról a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet határol. A Debrecenben élő vadász sokat gondolkozott azon, hogyan tudna segíteni a vámospércsi vadállományon. Az ország egyes pontjain, nem áll rendelkezésre természetes vízforrás, Vámospércsen is szinte minimális a víz mennyisége. Az idei nyáron tapasztalt rendkívül aszályos idő a vadállományt sem kímélte, az itatás országosan és itt Vámospércsen is felértékelődött.

Régiós szinten megfigyelhető volt idén, hogy a talajvíz egyre mélyebb rétegekbe húzódik vissza A területen telepített közel 20 mesterséges itatót két-három naponta a hivatásos vadászok folyamatosan töltötték. Minden egyes alkalommal megközelítőleg három köbméter vizet vittek ki lajtos kocsival.

Először egy ásóval, lapátot a kézbe véve történt az első próbálkozás. A kezdeti lelkesedés hamar elpárolgott, mivel a több hetes, hónapos csapadékhiány miatt a talaj olyan kemény volt, mint a beton. – Így utólag bátran kijelenthetem, hogy fizikailag szinte képtelenség lett volna kiásni kézzel – az az első gödrömet – elevenítette fel Ungvári Zoltán vámospércsi vadász az agrojager.hu cikkében, amely teljes terjedelmében és a képgalériával idelátogatva tekinthető meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában