Tanévkezdés a honvéd középiskolában

2022.09.01. 13:04

Gion Gábor szerint elkényelmesedett Európa az elmúlt évtizedek háborútlanságában

Ötszörös túljelentkezés volt a debreceni honvédelmi középiskolában, 215-en kezdték meg a tanévet.

Forrás: Molnár Péter

Hazámat szolgálom! – többször is elhangzott e mondat a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban a csütörtök reggeli tanévnyitón. A pályán évtizedeket eltöltők vették át e felkiáltással a kitüntetéseiket, de mint kiderült, jelenleg az országban 335 diák kíván a nyomdokaikba lépni, s élete zászlajára tűzni e két szót. Közülük 64-en első évfolyamosok, őket a fizikai és elméleti próbatétel nyomán választották ki ötszörös túljelentkezés mellett.

Kovács István alezredes, iskolaigazgató
Forrás: Molnár Péter

Kovács István alezredes, iskolaigazgató további adatokat is megosztott: a debreceni intézetben 215, a hódmezővásárhelyiben 40, a szolnokiban 24, a nyíregyháziban pedig 54 fiatal részesül a honvédkari program legmagasabb szintjén kiemelt honvédelmi oktatásban a 2022/23-as tanévben.

Kaposvári László Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnök támogató helyettese, arra kérte a tanárokat, hogy segítsék az ifjakat hazájukat szerető, elkötelezett állampolgárrá válni. Méltatta a város vezetői és a Magyar Honvédség közötti jó kapcsolatot, valamint kiemelte, hogy itt alakult meg az ország első honvédelmi középiskolája. A kimagasló színvonalú oktatás bizonyítékaként a túljelentkezést és a tanulmányi átlagot említette.

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára
Forrás: Molnár Péter

Az eseményen jelen volt a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára. Gion Gábor a vele szemben ülő egyenruhások lehetőségét és felelősségét hangsúlyozta a jövő alakítása kapcsán. – Európa elkényelmesedett az elmúlt évtizedekben és azt gondolta, hogy nem lehet újra háború, de a veszélyek nem így működnek. Ha egy társadalomnak, egy hazának nincs kellő védekezési kapacitásos immunrendszere, akkor a háborús konfliktusok felüthetik fejüket – mondta. Ez a helyzet és a beiskolázási számok azt üzenik, hogy kapacitásbővítésre van szükség az oktatásban. Mint mondta, az intézményeik tanulói olyan készségekkel vérteződnek fel, amelyek javukra válnak a civil életben is: terhelhetőség, a csapatban működés és problémamegoldó képesség.

Mindenáron megvédi a hazáját

A terepszínű uniformisos fiatalok között ült a 14 éves László Enikő is. A szabolcsi faluból, Csarodáról származó lány felnőttes választ ad a kérdésemre, miért vágyott erre a bakanccsal járható, nehéz útra: a tisztelet és fegyelem fogta meg. Édesanyja Önkéntes Területvédelmi Tartalékos katona, tehát vészhelyzetben mozgósítható. Őt követi Enikő, a futballkarrier felé tartó öccse és a történelemért, illetve informatikáért rajongó bátyjától eltérően. Három éve volt először honvédelmi táborban, azóta nyolcat tud maga mögött, amelyek során belekóstolt a katonai létbe, a debreceni intézmény nyílt napján aztán végleg eldöntötte, hogy felvételizik, s tizenegy percen belül lefut két kilométert, két perc alatt megcsinál 67 szabályos felülést és 21 fekvőtámaszt, illetve felkészül a 10 elméleti tételből. Szerződéses katona szeretne lenni, néhány napja volt szerencséje kipróbálni a tandemugrást, azóta az ejtőernyős szolgálat érdekli igazán. 

László Enikő
Forrás: HBN

Az elesettek védelme, a segítségnyújtás természetes része az életének, családjával gyakran adakoznak arra szorulóknak. Játszani is teher a gondolattal, de megfogalmazódik bennem a kérdés, elképzelte-e magát a frontvonalban. Felelete, megnyugtat. Ha ilyen katonákra bízzuk a jövőnket, biztosan mindent megtesznek, ami megtehető. Azt mondta: „Magyarországért én bármit megtennék, ha úgy alakulna. Ott leszek és megvédem bármi áron!” 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában