Mérnöki szemmel

2022.09.08. 12:15

Cél a hatékonyabb építési beruházások lebonyolítása

A közbeszerzési tanácsadók és a mérnökök közös párbeszédét elindító konferenciát nyitottak meg Debrecenben.

Céljuk, hogy a mérnöki szakmai szempontok megvalósulhassanak a megszabott jogi keretek között, és tartós, a kornak megfelelő minőségű épületek épüljenek közpénzből

Forrás: Bekecs Sándor

A közbeszerzések mérnöki szemmel címmel indult országos szakmai roadshow a Közbeszerzési Hatóság, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Mérnöki Kamara közös szervezésében. A rendezvénysorozat témája az építési célú közbeszerzésekkel kapcsolatos jógyakorlatok megosztása. 

– Mi, akik régóta foglalkozunk közbeszerzési eljárásokkal – legyen szó szakértő kollégákról vagy mérnökökről –, nagyon sok egyeztetésen, megbeszélésen és vitán vagyunk túl. Legtöbbször a gondok abból erednek, hogy nem teljesen értjük meg egymást – fogalmazott köszöntőjében Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Mint kifejtette, régóta probléma a közbeszerzési tanácsadók és a mérnökök között lévő párbeszéd hiánya. 

Kovács László
Forrás: Bekecs Sándor

– Előbbiek nem értették, hogy a mérnökök miért nem értik a közbeszerzési szabályokat, míg utóbbiak szempontjából az váltott ki értetlenséget, hogy miért olyan bonyolult és körülményes egy életszerű változtatást keresztülvinni egy eljárás során. – Mikor a kollégákkal ezekről a problémákról beszélgettünk, rájöttünk, hogy igazából elbeszélünk egymás mellett, hisz mindkét oldalnak igaza van. Ezért is indítottuk el ezt a rendezvénysorozatot. Célunk, hogy a mérnöki szakmai szempontok megvalósulhassanak a megszabott jogi keretek között, és tartós, a kornak megfelelő minőségű épületek épüljenek közpénzből – hangsúlyozta a szakember.  

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a beszéde elején kiemelte: Debrecen térségében a beruházási ráta jelenleg is és a következő három évben is az országos átlagnál magasabb lesz. A beruházók számára a közbeszerzések nem jogi aktusokat jelentenek, hanem üzleti tevékenységet.

Koji László
Forrás: Bekecs Sándor

– Mindig azt nézzük, hogy ez az üzleti tevékenység jó-e, megéri-e nekünk, hiszen határidőre jó minőségben kell dolgozzunk. A közbeszerzési eljárások során figyelembe kell vennünk számtalan körülményt, amiből meg tudjuk állapítani, hogy sikeres vállalkozók leszünk-e – fogalmazott a szakember, aki hozzátette: az építési célú közbeszerzések valamennyi résztvevőjének érdeke, hogy eredményes legyen egy-egy beruházás. 

Hatékony, tiszta versenyeztetés a legfontosabb 

Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke személyesen nem tudott jelen lenni a debreceni szakmai napon, emiatt videóüzenetben nyitotta meg a rendezvényt, és úgy fogalmazott: a közbeszerzési törvény fiatal felnőttkorba lépésével időszerű volt, hogy az eljárásjogi és közgazdasági szakmai szereplők olyan párbeszédbe kezdjenek, amelyen a kialakult álláspontjaikat egyeztethetik. 

– Jómagam már a közbeszerzési törvény 1996-os hatálybalépése előtt foglalkoztam versenyeztetéssel. Jól emlékszem az eredeti versenytárgyalások groteszk pillanataira. Ilyen volt, amikor az egyik ajánlattevő kvázi megjelentette magát azzal, hogy a nyertes preferenciákat hivatkozva hirdette ki. Nyilvánvalóan ez elszúrás lehetett, hiszen csak referenciákra hivatkozva lehetett volna – idézte fel.

Elmondta azt is, hogy a közbeszerzések időszakában is elfordultak olyan esetek, amikor – mint fogalmazott – válogatott módszerekkel zártak ki ajánlattevőket az eljárások során: ilyenek voltak például az aláíratlan, összefűzetlen ajánlatok vagy beárazatlan tételek is.

– Ezek közel két évtizede történtek, ezért ma már bátran beszélhetünk róla. Annál is inkább, mert abban biztos vagyok, hogy az alapelvi sérelmek mára már háttérbe szorultak. Meggyőződésem, hogy a mai újszerű előadással kezdődő intenzívebb párbeszéd is egyebek között a verseny a versenyeztetés tisztaságát hivatott elősegíteni – mutatott rá.  

A szervezők összesen hét helyszínre viszik el a roadshow-t. Debrecen mellett Budapesten, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Székesfehérváron, valamint Zalaegerszegen is tartanak egy-egy rendezvényt. Az eseményeket minden helyszínen azonos programmal szervezik meg. A Közbeszerzési Hatóság szakemberei többek között a közbeszerzési eljárás előkészítésének hiányosságaival, illetve a tervezési-mérnöki szolgáltatásokkal tartanak előadásokat. Az ÉVOSZ az árindexálásról tájékoztatja a résztvevőket, míg az MMK egyebek mellett az építési beruházások, illetve a műszaki átadás-átvételi eljárás sajátossága kapcsán ad át ismereteket a résztvevőknek.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában