Irány kelet!

2022.09.03. 19:08

A Zsuzsitól Nyírmártonfalván át önmagunk felé

Régi idők falusi konyhája, polgári portája elevenedett meg a kirándulók számára.

A túra Nyírmártonfalvára is elvezet

Forrás: Czinege Melinda

Először tartották meg szombaton délelőtt az Ajánlom-túrát, a természet kincseit és múltunk örökségeit bemutató szakrális zarándokutat a Zsuzsi Erdei Vasút régi nyomvonalán. A szervezők a „Zsuzsi” mellett a Kék-Nefelejcs Hagyományőrző Kulturális Örökségvédelmi Egyesület, Nyírmártonfalva önkormányzata, valamint falumúzeuma.

– Régóta készültünk a zarándoktúrára, ami nemcsak erdei túra volt, hanem egyfajta lelki megbékélésről is szólt. Amellett, hogy önmagunk felé megtettünk egy utat, Isten felé is fordultunk a túra csendes magányában. Az erdőspusztai táj számos értéket mutatott számunkra. Olyan történelmi, helytörténeti területeket, erdős vidékeket fedezhettünk fel, amit a mai magyar társadalom felnőtt tagjainak őriznie kell. A világ és az élet ezen értékeit át kell adnunk gyermekeinknek és a jövő generációjának – mondta a Haonnak Makóné Fogarasi Hajnalka. A Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzáfűzte, a hagyományteremtő szándékkal indított erdőtúrát szeretnék évről évre újra élni. Mint mondta, olyan értékbázissal gazdagodhattak, ami időtálló élmény.

Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

Nyírmártonfalva a Zsuzsinak és Debrecennek is fontos „része”, eddig épült ki ugyanis a kisvasút első szakasza 1882-ben. Ennek a 21,5 kilométeres történelmi útszakasznak egy részét járták végig a mai végállomástól, Hármashegyaljától indulva.

A csoportban gyerekek, fiatalok és idősebbek vegyesen vettek részt. A 7-8 kilométeres táv még a kisebbeknek sem volt fárasztó, feltöltődve értek a nyírmártonfalvai Falumúzeum impozáns kertjébe, ahol Filemon Mihály polgármester – az esemény védnöke – köszöntötte a zarándokokat. Az utazás innen a múltba vezette az érkezőket: a múzeum tematikus termeiben a régi idők falusi konyhája és polgári portája elevenedett meg. Valamint mezőgazdasági szerszámok, régi péklapátok, fűrészek tárháza mutatta be a hajdani nyírmártonfalviak munkás mindennapjait.

Almási Sándor, a Kék-Nefelejcs Hagyományőrző Civil Társulat Elnöke portálunknak nyilatkozva elmondta, a Zsuzsi vasút felkérésére fogadták a zarándokokat.

– Büszkék vagyunk Nyírmártonfalva múltjára és örökségére. A túra első állomása községünk egykori kisvasút megállóhelye volt, ahol a Kék-Nefelejcs Egyesület emlékhelyet létesített. A Falumúzeum bemutatása után a Reviczky-ligetben található Mária-imahelyet tekintettük meg. Az egyházközösséggel közösen létrehozott emlékpont a híres zarándokút, a Mária Út útvonalhálózatának részét képező nemzeti kegyhely. Ennek közelében augusztusban avattunk egy középkori templomrom-emlékhelyet – mondta az elnök.

Almási Sándor: az egyházközösséggel közösen létrehozott emlékpont a Mária Út részét képező nemzeti kegyhely
Forrás: Czinege Melinda

Almási Sándortól megtudtuk, Nyírmártonfalva közössége „szívét-lelkét beleteszi”, hogy a település folyamatosan szépüljön, így a kirándulók és az odalátogatók meleg szívvel térhessenek haza. Ezt már a kedves fogadtatás nélkül is észre lehetett venni. 

Hajnal László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában