High-end technológia

2022.09.12. 17:34

A kimagasló teljesítményt díjazták a Kardiológia Klinikán

Az elismerést odaítélő cég által felállított kritériumrendszert nemhogy elérte, de meg is haladta a debreceni intézet.

Forrás: Czinege Melinda

Európai kiválóság központ minősítést kapott hétfőn a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika Strukturális Intervenció Munkacsoportja.

– Elnöki tevékenységem legelején összeállítottam egy olyan listát, amely tartalmazza az elérni kívánt legfontosabb teendőket. Ezek között szerepelt, hogy szeretném a klinikai egységek erősségeit tovább fokozni, a gyengeségeken átsegíteni őket, továbbá támogatni azt a tevékenységet, amely ténylegesen az európiai élvonalba emeli az adott szervezeti egységet és a Klinikai Központot – hangsúlyozta prof. dr. Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központjának elnöke.

Prof. dr. Szabó Zoltán
Forrás: Czinege Melinda

A szakember továbbá hangsúlyozta: nagyon sok területen sikerült szignifikáns eredményt elérni az elmúlt időszakban. A mai alkalom is kiemelkedő állomása ennek a folyamatnak .

Mennyiségi és minőségi

A kitüntetést adományozó szervezet nevében dr. Horváth László, az UniCorp Biotech Kft. ügyvezetője, az Abbott képviseletében gratulált a kitüntetéshez.

– Az Abbott eszközei a kardiológiai intervención belül azt a high-end technológiát képviselik, amelyhez nagy előképzettség, tudás, külföldi tapasztalat, valamint megannyi, Magyarországon elvégzett műtét szükséges. Az eszköz bevezetésének időszakában a DE Klinikai Központja kimagasló eredményeket ért el, amely nemcsak beültetett eszközök számában, hanem minőségében is megmutatkozott. A kitüntetés igazi érdeme, hogy az Európai Unióban a cég által bevezetendő eszközök először a kiválósági centrumokba fognak eljutni, tehát a Debrecen környéki betegek az elsők között jutnak hozzá majd ezekhez a csúcskategóriás eszközökhöz.

Mint megtudtuk, a degeneratív betegségek között az életkor előrehaladtával a billentyűproblémák is egyre gyakoribbá fognak válni, többek között azért, mert egyre tovább élünk. Hosszú éveken át a billentyűproblémák egyedüli megoldási lehetősége a szívműtét volt, amellyel a mellkas felnyitásával megjavítottak vagy kicseréltek egy billentyűt. Magyarországon az elmúlt 5-6 év hozott ebben változást.

Csanádi Zoltán
Forrás: Czinege Melinda


– Először az aortabillentyű katéteres cseréje indult el az országban, majd a kéthegyű – mitrális – billentyű katéteres megoldásai is lehetővé váltak. Debrecenben mindkét típusú billentyűbeavatkozást végzik, de különösen a mitrális billentyűvel kapcsolatos megoldásokért kaptuk meg a díjat – fogalmazott dr. Csanádi Zoltán, a DE KK Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója.

Rámutatott arra is, hogy elsősorban azoknak a betegeknek ajánlják a katéteres billentyűbeavatkozást, akiknek a hagyományos műtét kockázata nagyon magas. A szakember kiemelte a kardioteam munkáját is. A szakmai csapatban szívsebészek és kardiológusok nagyon szorosan együttműködve betegről betegre eldöntik, hogy az adott páciensnek melyik megoldás a legjobb.

– Ilyenkor az életkortól a társbetegségeken át mindent figyelembe veszünk. Ez egy olyan terület, amelyben egyre több betegért tudunk együtt dolgozni – húzta alá.

Bővült a műthetők köre

Dr. Szerafin Tamás, a DE Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szívsebészetének vezetője, szakmai igazgatója a teammunka előnyeiről szólva kifejtette: – Nem versenyzünk a betegekért, hanem együttműködünk, ami különösen előremutató dolog, hiszen két szakma is a legjavát adja hozzá, hogy az új technikák bevezethetők legyenek. Ennek révén olyan betegeket is tudunk kezelni, akiket eddig a magas kockázat miatt hagyományos sebészi úton nem tudtunk megoperálni. Ezáltal olyan betegpopuláció jut hozzá az újfajta, modern műtéti technikákhoz, akiket korábban nem vállalt el műtétre a szívsebész. Ehhez örömmel adjuk a tudásunkat – hangsúlyozta.

Dr. Szerafin Tamás
Forrás: Czinege Melinda


Dr. Jenei Csaba, a DE KK Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika adjunktusa elmondta, hogy olyan fantasztikus korban élünk, amikor az ultrahang-diagnosztika technikai lehetőségei már hihetetlenül kibővültek.

- A 3D ultrahangnak kiemelt szerepe van a vizsgálat, valamint a beavatkozás során. Enélkül kivitelezhetetlen lenne az a nagyon részletes kivizsgálás, amely ezekhez a beavatkozásokhoz szükséges – közölte.

A kardioteam működését egy magas színvonalú hibrid műtő létrehozásával kívánja segíteni a Klinikai Központ és a Debreceni Egyetem vezetése, amelynek a kezdeti lépései már meg is történtek.

Panyiczki-Berényi Viktória

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában