Az egyház 8 millió forinttal támogatta a fejlesztést

2022.08.31. 13:49

Új épületszárnnyal bővült a nyíradonyi óvoda

Óvodát szenteltek és egyházmegyei tanévnyitó ünnepélyt tartottak szerdán Nyíradonyban. A Szent Mihály Általános Iskola és Óvoda kibővített és korszerűsített tagintézményének épületét Kocsis Fülöp érsek-metropolita szentelte fel.

Forrás: Molnár Péter

A fejlesztésről Keczán Szilárd intézményvezető elmondta: 2011-ben az egyházmegye és az önkormányzat közösen alapította meg az oktatási intézményt. Erre azért volt szükség, mert a helybéli katolikus családok igényelték, hogy már kisgyermekkorban megkezdődjön a katolikus nevelés Nyíradonyban. A jelentkezők számának növekedése miatt döntöttek az új épületszárny megépítése mellett, így szeptembertől már négy csoporttal működik az óvoda. A korszerűsítéssel napelemparkot is építettek, az egyház 8 millió forinttal támogatta a fejlesztést. – Az intézményben továbbra is keresztény értékek mentén nevelkednek a gyerekek – összegzett.

Az óvodafejlesztési program 8 fejlesztésre kapott támogatást a kormánytól, s hogy ez miért fontos az államnak, Soltész Miklós államtitkár fejtette ki.

– Ahogy az óvodai jelek fontosak a gyermekkorban, és hosszú éveken keresztül kíséri végig az életüket, úgy a katolikus egyház oktatási intézményei is fontos jelet tartalmaznak: Szent Mihály védőangyalét – fogalmazott, utalva az újonnan megszentelt intézmény nevére. Felidézte, hogy XIII. Leó pápa felismerésével az egyháznak közelebb kellett elkerülnie a társadalomhoz, az elesettekhez, a szülőkhöz és a fiatalokhoz, és ezt az utat követik a magyarországi egyházak is, legyen szó gyermekvédelemről vagy karitatív tevékenységről. – Országszerte óvodák újulnak meg, bővülnek vagy épülnek fel, 16 görögkatolikus óvodában 3,3 milliárd forintból történik vagy van folyamatban fejlesztés – tette hozzá.

Tasó László honatya elmondta, hogy a településen tovább erősödik a görögkatolikus erőtér, egyre inkább érezhető a katolikus lelkület, majd hangsúlyozta: nagyon jól működnek együtt a történelmi egyházak. – A családokat intézményfejlesztéssel és támogatással segíti a kormány, mert ha fogynak a magyarok, a keresztények, akkor a jó emberek fogynak. Aki gyermeket vállal, a jövőnek tervez. Ha át tudjuk ültetni az értékeinket, amiket a szüleinktől kaptunk, mindig lesz Magyarország. Amikor körülöttünk háború van, biztos pont kell, ez pedig az a hit, ami ezer éve megtart minket – mutatott rá.

Tasó Béla polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nyíradony szó jelentése: Üdvösségben gazdag. Kifejtette, hogy a településen mindig tisztességes, istenfélő emberek éltek, és ez az, amit a görögkatolikusság jelent a településen. – Egy város életében nagyon fontos az óvodaátadás, mert a gyermeknevelés ebben az életkorban a legmeghatározóbb, emellett az itt élő emberek lelkülete, hite és szorgalma adja a település erejét – jegyezte meg végül.

Forrás: Molnár Péter

Czövek Éva, a Hajdúdorogi Főegyházmegye Oktatási Hivatalának igazgatója kiemelte, hogy az új tanév és az egyház évkezdete is ez a nap, a főegyházmegyének fontos koncepciója olyan helyeken fontos szerepet vállalni a társadalmi szerepvállalásból, ahol egyházközsége működik, mint például Nyíradonyban.

A beruházás az egyházi óvodafejlesztési program részeként, 230 millió forintból valósult meg. Az egyházmegye tanéve hivatalosan a nyíradonyi görögkatolikus templomban kezdődött meg, ahol Kocsis Fülöp érsek ünnepi szentmiséje után az előző tanévben legeredményesebb munkát végzett pedagógusokat is elismerték.

SZD
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában