Omikron variáns

2022.08.24. 10:06

Rusvai Miklós megmondta, hogy ki ne aggódjon

A három oltás véd, azonban a most terjedőben lévő, új omikron variáns többször is fertőzhet.

A virológus szerint az új oltás jobban véd a variáns ellen

Forrás: Markovics Gábor

Beltérben még nem kell hordani maszkot, elég majd akkor, ha kötelező lesz, mondta az Észak-Magyarországnak dr. Rusvai Miklós virológus.

– Ha valaki azonban kockázati csoportba tartozik, akkor annak javasolt zárt térben a maszkviselés. Aki pedig nem tartozik kockázati csoportba, az vészelje át a betegséget, mert az adja a legnagyobb védelmet. Aki az utóbbi félévben átesett koronavírus fertőzésen, annak nincs oka aggódni – nyilatkozta a Boon-nak a szakember.

A virológus arról is beszélt, hogy többször is megfertőződhetünk egymás után, az új vírusvariáns ugyanis „át tudja törni a korábbi variánsok által előidézett védelmet, másrészt pedig rövidebb ideig szóló védelmet ad, ezt mutatják az eddigi tanulmányok.”

Bevásárlóközpontokban, buszon, vonaton is tapasztaljuk: bár nem kötelező, egyre többen veszik fel maszkjukat. 
Fotós: Unger Tamás

Lényegesen megszelídült a vírus, nyilatkozta már korábban is szerkesztőségünknek Rusvai Miklós.

– Azonban probléma, hogy nem tudjuk még, hogy a longcovid és postcovid tekintetében hogyan viselkednek ezek az új variánsok. Talán már az influenzánál is szelídebb, valahol a nátha és az influenza között van súlyosságban – emelte ki a virológus. – A torokfájás, a köhögés, a tüsszögés, a felső légúti tünetek azok, amiket ez a vírus képes előidézni, de tüdőgyulladást, pláne citokin-vihart ez a variáns már nem képes létrehozni – mondta.

Új oltás ősszel

– Az eddigi vizsgálatok alapján kiderült, hogy az oltások, amelyek most forgalomban vannak Magyarországon, azok a vuhani változat ellen készültek, vagyis ha beoltatjuk magunkat, akkor emelkedik az immunitásunk a vuhani, illetve az alfa változat ellen, de már a delta ellen kevésbé, és még kevésbé az omikron ellen. Ez az új variáns a régi vakcina által generált immunitást ki tudja játszani, méghozzá nagy százalékban. A virológus szerint 100 emberből hozzávetőleg 30-at véd a korábbi oltás az omikron variánsai ellen. Ugyanakkor a Pfizer már elkészült az omikronspecifikus vakcinájával, engedélyeztetése folyamatban van, hamarosan hozzáférhető lesz, és az új változat ellen jobban fog védeni – hangsúlyozta a szakember.

Hétfőn a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a témával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy a jelenlegi járványadatok alapján nem várható szigorítás, és maradnak a heti adatközlésnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában