Gyász

2022.08.03. 21:31

Kilencvenhét évesen elhunyt a debreceni idegsebész

Dr. Török Pál életében meghatározóak voltak a cívisvárosban töltött esztendők.

Július 23-án, 97 éves korában elhunyt dr. Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára, a B.-A.-Z. Megyei Kórház idegsebészetének alapítója – tette közzé az ismert orvos halálhírét a miskolci önkormányzat.

Tízévesen érkezett Debrecenbe, hogy a református kollégium lakója legyen. Korán bizonyságát adta kivételes intellektusának, már diákként számtanra oktatta magántanítványait. 1950 nyarán doktorált, szakmai tudásának alapjait a híres Sántha klinikán sajátította el.

Tizenhat évnyi debreceni szolgálat után elfogadta a miskolci invitálást, hogy megalapítsa a B.-A.-Z. Megyei Kórház idegsebészeti osztályát. 1964-től dolgozott a kórházban, huszonöt évig vezetve az általa kialakított osztályt. Szakmai és emberi nagyságát kiválóan példázza, hogy még életében emléktáblát állítottak neki a Megyei Kórházban. Itteni munkájától egy bravúros, nyolcórás kisagy-hídszögleti hallóidegdaganat-műtéttel búcsúzott, de a szakmát nem hagyta el, 90 éves kora előtt két hónappal még rendelt Szikszón.

Debrecent nem felejtette el. Édesapja emlékére létrehozott egy alapítványt, melynek ösztöndíjasát minden évben a Debreceni Református Kollégium tanulói közül választják ki.

Élete alkonyán is a cívisvárosba tér vissza megpihenni – dr. Török Pált augusztus 9-én 15 órakor kísérik utolsó útjára a Debreceni Köztemetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában