Észrevétlenül öl

2022.08.24. 20:00

Csendes gyilkos a borospincékben

Általában a meggondolatlanság és a fegyelmezetlenség vezet tragédiához.

A borkészítés során a legveszélyesebb és legkritikusabb fázisról van szó, ahol elengedhetetlen az összehangolt munka elvégzése

Forrás: Illusztráció, Shutterstock

A szén-dioxid káros hatását leginkább a klímaváltozással kapcsolatban említik mostanában. Azonban létezik egy sokkal rövidebb távú, az életet közvetlenül veszélyeztető hatása is. A korai szüretelésű szőlők ugyanis már érlelődnek a pincékben, a must állapotára rápillantó gyanútlan borkedvelő pedig a szüret utáni időszakban könnyen pórul járhat.

A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között súlyos veszélyt jelent. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja az oxigént. Aki egy mustgázzal teli pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket eszméletvesztés, végül fulladás követheti – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ugyan Hajdú-Bihar nem kifejezetten borvidék, azonban sok kertben termesztenek szőlőt megyénkben is, magáncélra családi házak pincéjében is készül a jóféle asztali bor. Papp-Kunkli Nórától, a katasztrófavédelmi főigazgatóság Hajdú-Bihar megyei szóvivőjétől megtudtuk: megyénkre szerencsére nem jellemzőek hasonló esetek. A tűzoltó főhadnagy elmondása alapján az elmúlt 5-6 évben Hajdú-Biharban nem kaptak olyan riasztást, amely mustgázhoz köthető lett volna.

Az országban legutóbb tavaly, a Zala megyei Garaboncon okozta egy pincemester halálát a mustgáz. A 42 éves férfi beleejtette telefonját a forrásban lévő musttal teli hordóba, hirtelen mobilja után kapott, majd a hordó felé hajolva belélegezte a gázt, és eszméletlenül esett össze.

Must-mustra

– A mustgáz általában a cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedésekor keletkezik, amikor a cukor elbomlik, vagyis amikor forr a must, etil-alkohol és szén-dioxid szabadul fel. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel – mondta a Haon érdeklődésére Kovács István borszakértő, az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjének tagja, egy ismert belvárosi borozó tulajdonosa.

Kovács István borlovag arra is figyelmeztetett, hogy a borospincékbe előzetes szellőztetés vagy légtérellenőrzés nélkül semmiképp ne menjünk be 
Forrás: Napló-archív

A szakember kifejtette: rossz szellőzési viszonyok esetén a mustgáz zárt térben a padlószinttől felhalmozódik, kiszorítva a másfélszer kisebb súlyú oxigént. A folyamat rövid idő alatt bekövetkezhet, függetlenül attól, hogy felszín alatti vagy feletti a helyiség. A kisebb családi pincészetek esetében hatványozottabban fennáll a veszély, mivel ezek általában kis légterű pincék.

– A borkészítés során a legveszélyesebb és legkritikusabb fázisról van szó, ahol elengedhetetlen az összehangolt munka elvégzése. Aki a borász szakmában benne van, tisztában van ezekkel a tényezőkkel. Általában a meggondolatlanság és a fegyelmezetlenség vezet tragédiához – véli Kovács István.

A borlovag hangsúlyozta azt is, hogy a borospincékbe előzetes szellőztetés vagy légtérellenőrzés nélkül semmiképp ne menjünk be.

– Léteznek személyi gázkoncentráció-mérő készülékek, ezek a hordozható berendezések jelzik a csökkent oxigénszintet. Ezeket leginkább nagyipari feldolgozás esetén használják. Kisebb pincéknél hasznos a bejáratnál elhelyezett szénmonoxid-érzékelő, illetve az ajtóba beépített reteszelt, mesterséges szellőzőberendezések – ajánlotta.

El ne aludjék

Sokak által használt, klasszikus megoldás az úgynevezett gyertyás módszer, melynek lényege, hogy egy égő gyertyát alacsonyan magunk előtt tartva lépünk a helyiségbe. Amint a gyertya kialszik, ezzel jelzi, hogy nincs megfelelő levegő. A borlovag szerint azonban ez a taktika nem tekinthető megbízhatónak. Hiszen a különböző gázokat nemcsak belélegezzük, hanem a testünkre – így például a vérnyomásra – is kihatnak. Így előfordulhat, hogy már a harmadik lépcsőfoknál eszméletlenül zuhanunk össze, mert mire a gyertya kialszik, már késő.

Kovács István emiatt azt tanácsolja, hogy a megfelelő biztonsági előírások betartása mellett mindig párban, személyi felügyelettel lépjünk a borospincébe. Míg egyikünk lent tartózkodik, a másik a szabad levegőn követi a történéseket, készen állva egy esetleges közbelépésre. Veszélyhelyzet esetén azonnal semmiképp se siessünk eszméletlen ember segítségére! Inkább gyorsan hívjuk a 112-es segélyhívószámot, és próbáljuk meg kiszellőztetni a helyiséget.

Hajnal László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában