Magas minőség

2022.07.13. 15:38

Uniós oltalmat kapott a derecskei alma

A térség adottságának és a termesztés magas minőségének köszönheti egyediségét.

Forrás: MW-archív

Az Európai Bizottság hétfői határozatának értelmében földrajziárujelző-oltalmat kapott a derecskei alma. A bizottság indokolása szerint, Derecske térségére jellemző talaj- és éghajlati adottságok, valamint az emberi szaktudás együttesen eredményezik az ott termelt gyümölcs magas minőségét.

A derecskei alma magas kalcium- és magnéziumtartalmú, kemény gyümölcshússal rendelkezik. A kevés savtartalmának és a magas cukortartalmának köszönhetően édeskés ízű. Héja élénk színű. A magas kalciumtartalma miatt ropogós és hosszú ideig tárolható úgy, hogy mindeközben beltartalmi értékei alig csökkennek. Termesztése kizárólag Derecske, Sáránd, Hajdúbagos, Konyár és Tépe közigazgatási határain belül történhet.

A földrajziárujelző-oltalom a forgalomban lévő termékek földrajzi eredetének azonosítására használják. Ennek lényege, hogy - a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve - fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják.  

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában