Zavartalan az ellátás

2022.07.21. 11:01

Több mint 13 millió darab tankönyvet gyártanak le Debrecenben

A papíráremelkedés, valamint a technikai és logisztikai nehézségek ellenére is tartani tudják a határidőket.

Forrás: Kiss Annamarie

Az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság hatásainak ellenére továbbra is biztonságban a hazai tankönyvellátás. Több mint 13 millió darab tankönyvet rendeltek a következő tanévre az ország közoktatási intézményei, amelyek gyártásával a napokban el is készültek a debreceni Alföldi Nyomdában.

Forrás: Kiss Annamarie

– Idén 2435 tankönyv és munkafüzet közül, illetve ezeken felül az SNI-ellátáshoz szükséges eszközöket, adaptált tankönyveket is választhattak az intézmények. Több mint 13 millió példány legyártására érkezett megrendelés, amelyek a napokban elkészülnek, majd augusztus 1-től indul a kiszállításuk az iskolákba – tájékoztatott Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára. Az Alföldi Nyomda Zrt. székhelyén csütörtökön tartott sajtótájékoztatón a politikus kiemelte, hogy a papírárak drasztikus emelkedése, a technikai és logisztikai nehézségek ellenére is határidőre, a megfelelő mennyiségben és minőségben, zavartalanul sikerült a gyártási folyamatot elvégezni. – A kormányzat az előző években komoly lépéseket tett a hazai tankönyvellátás biztonsága érdekében. A mai viszonyok között pedig elmondhatjuk, hogy a kialakított struktúra garantálni tudja a biztonságos ellátást – tette hozzá. Ősszel a harmadik, a hetedik és tizenegyedik évfolyamokon érkeznek meg azok az átdolgozott tankönyvek, amely a Nemzeti Alaptanterv 2020-as átdolgozásának eredményei.  

Félezer éves tudás a könyvnyomtatásban

Pósán László, a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, a térség országgyűlési képviselője elismerését fejezte ki, hogy az említett nehézségek ellenére is debreceni nyomda tartja a megszabott határidőket.  

Forrás: Kiss Annamarie

– Egy professzionális, közel félezer éves üzemről van szó, egy kiválóan összeszokott stábbal. Általa a hazai tankönyvgyártás biztos lábakon áll – fogalmazott a honatya. Mint hangsúlyozta, a mai világban elengedhetetlen a könyvek megtartása, hiszen az audiovizuális eszközök nem képesek úgy késztetni az emberi fantázia működését, mint a könyvek. – A könyv az, ami hosszú ideje bizonyít, kár lenne kidobni az ablakon. A modern világ dolgait ne a könyvek helyett, hanem azok mellett kell használjuk – mutatott rá.  

Debrecen az ország oktatásának egyik központja

Puskás István, Debrecen alpolgármestere felidézte: amikor az 1500-as években a három részre szakadt ország többek között a török hódoltság okozta nehézségekkel küzdött, akkor Debrecen kollégiumot épített, nyomdát alapított és a fiataljait egyetemre küldte, hogy tudást vigyenek haza.

– Debrecen az ország kultúrájának és oktatásának is az egyik központja. Számunkra a könyv nem csak egy tárgy, egy dísz a polcon, hanem a saját identitásunk, tudásunk tára. Nem csak gazdasági tény, hogy az ország tankönyvgyártása itt történik, hanem szimbolikus jelentéssel is bír, hiszen megmutatja a város helyét az ország kultúrájában – mutatott rá a politikus.  

Sikeresen leküzdötték az akadályokat

Tőczik Zsolt, az intézményi tankönyvek ellátásáért felelős Kello Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az idei év az elvárások és a feladatok tekintetében érdemi változást nem hoztak. Azonban a következő tanévre megrendelt tankönyvek nyomdai és logisztikai árai jelentős mértékben nőttek az előző évekhez képest.

– Sem a nyomda, sem a Kello nem tudta függetleníteni magát a szomszédban dúló háború hatásaitól, azonban mindkét vállalat megoldotta a felmerült problémákat, mind az állami mind pedig a nem állami megrendelések esetében – fogalmazott. Elmondta, hogy a több mint 13 millió példányszámú rendelés a korábbi évektől nem jelent eltérést. A gyártásukat két és fél hónap alatt végezték el, mintegy 11 milliárd 800 millió forint értékben. – A megrendelések 95 százaléka már a Kello raktáraiban vannak, a fennmaradó könyvek a következő napokban érkeznek majd be. Augusztus 1-től pedig elindul az iskolákba való kiszállításuk – ismertette. A logisztikai feladat nagy részét saját erőforrásból és a Magyar Postával együttműködve, illetve mintegy 500 diákmunkás segítségével látják el.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában