Miért jó a biztosítás?

2022.07.12. 17:30

Pár ezer forint a tűzben milliókat jelenthet

Viszonylag olcsón, rengeteget „menthetünk” ingóságainkból baj esetén.

Sajnos gyakoriak manapság is a lakástüzek

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Sajnálatos módon az utóbbi időben több társasházban fordult már elő lakástűz. Ezek kapcsán lapunk Burai Tamás szakemberrel járta körül a témát a biztosítók szemszögéből.

Mint mondta, Debrecenben és Hajdú-Bihar megyében is vannak olyan társasházak, amelyek nem rendelkeznek közös társasházi biztosítással. – Ez a biztosítatlanság sok veszélyt és gondot okozhat a lakóknak. Egy-egy társasház esetén ugyanis több olyan terület is van, amely közös tulajdonnak minősül: lépcsőház, folyosók, pince vagy alagsor, tető, stb. Ha ilyen részt érint a kár és nincs közös biztosítás, akkor a kárt a lakóknak kell megfizetniük.

Burai Tamás
Forrás: Napló-archív

Burai Tamás egy másik fontos elemre is felhívta a figyelmet. – A társasházi közös biztosítások általában nem tartalmaznak a lakók egyéni ingóságaikra vonatkozó biztosítást. Egyénileg, lakásonként mindképp érdemes a saját berendezési tárgyakra kiterjedő biztosítást is kötni. Egy tűz esetén ugyanis jellemzően ezek a tárgyak károsodnak, vagy semmisülnek meg. Ha azt nézzük, hogy az ilyen típusú biztosítások milyen anyagi terhet jelentenek egy-egy lakónak, azt lehet mondani, hogy átlagosan mind a közös, mind a saját biztosítás havi szinten kevesebb mint 1000 forint költségből megoldható – hangsúlyozta.

Összességében ráadásul elmondható, hogy a társasházak idősödése miatt a közös biztosítás egyre fontosabbá válik. A panelházak többsége ugyanis több mint 40 éve épült, így a beépített elektromos-, vagy vízvezetékek is meglehetősen idősek. – Azt gondolom, hogy minden lakás tulajdonosnak az az érdeke, hogy legyen közös – az egész épületre kiterjedő – biztosítása a háznak – összegezte a szakember. 

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában