Javulhatnak a lakók életkörülményei

2022.07.20. 16:00

Jogi és pénzügyi tanácsadás is lenne a böszörményi Déli-Lucernásban

A nehéz körülmények között élők helyzetét javítanák.

Különböző szolgáltatásokkal és programokkal segítené elő a Déli-Lucernás városrészben lévő szegregátumok lakói életkörülményeinek javulását Hajdúböszörmény önkormányzata. A keddi Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint a következő egy évben szociális munkások és mentorok bevonásával; különféle tanácsadásokkal és interaktív programokkal érnék el a kitűzött célokat.

A felhívás első része szerint 8 szociális munkás feladata lenne egyebek mellett egyéni fejlesztési tervek készítése, a munkaerőpiaci integráció elősegítése, közvetlen kapcsolat kiépítése a célcsoport tagjaival, valamint önálló problémamegoldó képesség erősítése, közvetítő szerep kialakítása az intézmények és egyének között. Munkájukat 1 szociális asszisztens segítené, amely elsődlegesen adminisztratív feladatokat látna el a projektben. A második rész szerint a start asszisztensnek a Déli-Lucernásban végzett tevékenysége hatékony ellátásához roma származásúnak kell lennie, híd szerepét kell betöltenie a roma és nem roma lakosság között. Feladatai közé tartozik a szociális munkások munkájának segítése, segítségnyújtás a célcsoport tagjainak kiválasztásában és motivációjuk elősegítése.

Hajdúböszörmény szegregátumaiban lakók iskolai végzettsége, az ebből adódó elhelyezkedési nehézsége és jövedelmi viszonya, mentális, egészségügyi problémával való küzdése szükségessé teszi, nemcsak a legneuralgikusabb területeket szakmailag jól ismerő, hanem a helyi viszonyok között eligazodni képes mentorok foglalkoztatását is. Ezért a felhívás harmadik része szerint, két mentor feladata lesz egyebek mellett különböző elemzések készítése, szemléletformálások, rendezvény- és cselekvési tervek készítése, valamint egyéb szervezés. A negyedik részben tanácsadási – mint például adósságkezelési, jogi, mentálhigiénés, pénzügyi vagy életvezetési – szolgáltatásokra várja az önkormányzat az ajánlatokat.

A fentiek mellett terveznek különféle interaktív programokat és foglalkozásokat szociális és gyermekjóléti témákban, továbbá anyanyelvi játékokkal, mesefeldolgozással, kommunikációs helyzetekkel fejlesztenék a gyerekek szókincsét, növelnék szóbeli kultúrájuk színvonalát. Végül a Déli-Lucernás három szegregátumában élők számára közösségfejlesztő, identitást erősítő és kulturális értékek megismerését célzó programokat is szerveznének.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában