Beruházás

2022.06.09. 12:40

Kétszáz éves tájházakat újítanak fel Hajdúböszörményben

Több mint negyvenöt millió forintot fordítanak a népi műemlékek rekonstruálására.

Forrás: Bekecs Sándor

A Népi Építészeti Program támogatásából újítanak fel két épületet is a Hajdúböszörményi Tájházakban. A munkálatok jelenlegi állásáról és a beruházás részleteiről tartottak helyszíni sajtótájékoztatót csütörtökön.

– Ezek a házak az 1800-as évekből maradtak ránk, már nagyon kevés ilyen régi épületet lelhetünk fel a városban. Az elmúlt kétszáz év alatt az állaguk jelentősen leromlott, így szükségessé vált a felújításuk – mondta Kiss Attila polgármester. Összesen 24 és fél millió forintot nyert az önkormányzat a Polgári utca 92. és 98. szám alatti tájházak felújítására, mely összeget további 20 millió forinttal egészít ki az önkormányzat saját költségvetéséből. – Nagyon komoly és szakszerű felújítást igényelnek ezek az épületek. Itt nem egy hagyományos munka folyik, hiszen például a tetőn nem a cserepet kell cseréljük, hanem a nádtetőt állítjuk helyre – hangsúlyozta a városvezető.

Kiss Attila kiemelte, fontos a város számára a népi műemlékeinek állagmegóvása, rekonstruálása, mivel ilyen módon üzemelő, látogatható intézmény kevés van az országban, ahol meg tudják mutatni a most felnövő generációnak, hogyan is éltek elődeink.

Sőrés István elmondta, évtizedekkel ezelőtt azzal a céllal kezdték el kialakítani az első tájházakat, hogy azok a kulturális turizmus kiindulópontjai legyenek.

– Ezt a célt szeretnénk mi is elérni, hiszen az épületeink eredetiek, a hajdúböszörményi építészeti jegyeket őrzik magukon. Emellett igazi közösségi térré is válhatnak, amelyekhez a feltételek adottak – fogalmazott az alpolgármester. Harangi Sándor, a hivatal Pályázat- és Vagyonkezelési Osztályának vezetője felidézte: a Népi Építészeti Program 2020-as kiírására pályázott először az önkormányzat, melyen 6 millió 300 ezer forintot nyert. Ezt kiegészítve 1 millió 300 ezer forinttal készültek el a szükséges – restaurátori, statikai, építészeti – szakvélemények és tervek.

– A meglévő tervekkel tudtunk 2021-ben pályázni a kivitelezésre. Eredetileg három épületet szerettünk volna felújítani, de nem nyertük el az igényelt teljes összeget – tette hozzá. Varjasi Gergely, a Hajdú7. Kft. ügyvezetője elmondta: a beruházást érintő részek továbbra is látogathatóak, számtalan programmal várják az érdeklődőket ezen a nyáron is.

– Az elmúlt két évben a pandémia miatt nem volt nyári táborunk, de szerencsére idén az is visszatér, illetve érkeznek iskolás csoportok, valamint céges- és családi rendezvényeket tartunk. Népszerű programjaink közé tartozik még a népi játszóház és a parasztolimpia is – sorolta.

Az 1817-ben épült Polgár utca 92. szám alatti épületben megerősítették a faszerkezetet és felújították a tetőszerkezetet. A beépített és meglévő faanyag többrétegű védelmi felületkezelést kapott, megelőzve az ilyen jellegű károsodás későbbi kialakulását. A meglévő nádfedést - annak letakarítását, a töredezett, kiálló nádvégek eltávolítását követően – a szükséges részeken tűzdelték és felverték. Az így kapott alap felületre helyezték fel az új többletnádfedést. Hasonlóan jártak el a 98. szám alatti épület esetében is. A folytatásban a vakolatokat, nyílászárókat és más faelemeket újítanak fel, valamint a külső és belső térburkolatokat cserélik. Végül a falakat fehérre meszelik. A szakmai felügyeletet a pályázatot bonyolító Teleki László Alapítvány látja el. A kivitelezés a tervek szerint július végére fejeződik be.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában