Múltidéző

2022.06.08. 14:26

Kádár János 44 éve járt az Újkertben, s akkor féláron lehetett banánt vásárolni

Az MSZMP és a szocialista haza vezetője egy 14 emeletes ház tetején ismerkedett a változó cívisvárossal.

Reprodukció: Napló-archív

Az ország és az MSZMP akkori első számú vezetőjét látta vendégül Debrecen 1978. június 7-én. Kádár János a 44 évvel ezelőtti látogatásán felment a Lehel utca 10. szám alatti 14 emeletes lakóház tetejére is, ahol nemcsak a panorámában gyönyörködhetett, hanem megtekintette az új lakótelepekkel beépítendő városrészeink pazar makettjeit is.

Reprodukció: Napló-archív

A politikus és a házigazdái a toronyház felső teraszán a nagyméretű terepasztalon tanulmányozhatták a Libakert, a Vénkert és az Újkert leendő arculatát.

A terveket Seres György, a HÁÉV vezérigazgatója mutatta meg. A maketten már az 1978 novemberében átadandó Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Ifjúsági Ház méretarányos látványterve is szerepelt.

Reprodukció: Napló-archív

A korabeli Hajdú-bihari Napló és a központi pártlap június 8-i beszámolói szerint Mindenki „Jani bácsija” pártaktíva-értekezletre érkezett Debrecenbe. A vendég sétát tett a Vénkertben, majd az Újkertben is boldog integetők fogadták. Egy kislány például virágcsokorral köszöntötte, a vénkerti iskolás gyerekek pedig zenéltek is neki.

Reprodukció: Napló-archív

A Debreceni Képeslapok című helytörténeti blog Facebook-oldalán a hozzászólók többek között felidézték azt is, hogy „aznap az ABC-ben féláron árulták az addig és utána sem látott szebbnél szebb gyümölcsöket és zöldségeket”. Kádár János integetett, kedves és közvetlen volt. Akkor egyébként már nem először tette tiszteletét Debrecenben.

Reprodukció: Napló-archív

1960. május 14-én például ő avatta fel a vidámparkot, és utazott is a létesítmény úttörővasútján, majd 1977-ben is a cívisvárosban találkozott Románia – mifelénk nem igazán népszerű – akkori vezetőjével.

Az archív felvételek tanúsága szerint Kádár János 1978. június 7-én Nádudvarra is ellátogatott, ahol a kíséretével egyebek mellett végigvonult a település főterén, szemrevételezte a gabonaföldeket, és megismerkedett a pulykanevelő teleppel. Az eseménnyel kapcsolatban egy másik jubileumi érdekesség, hogy Kádár János (akinek a politikai szerepét ma is igen vegyes megítélés övezi) 110 esztendeje, 1912. május 26-án született.

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában