Ötletből nincsen hiány

2022.06.05. 17:59

Elkészült a Hajdúdorog 2030-as terv: az önkormányzat nagyot álmodott

Az elképzeléseket összevetették azokkal az értékekkel és erősségekkel, amelyekre lehet és érdemes a jövőt építeni.

BBI

Forrás: Napló-archív

A dokumentum előkészületeit a koronavírus-járvány ugyan megnehezítette, de a város vezetősége feltérképezte a lakosság, a gazdasági szereplők, a helyi vállalkozók, a civil szervezetek, önszerveződő csoportok és az intézmények igényeit kérdőíves felméréssel. 

Az irány már megvan 

A városban az elképzelések szerint erősítenék a települési funkciókat, fejlesztenék a környezetet, a humán erőforrást, továbbá a helyi gazdaságot. Az utóbbinak az egyik alappillére a mezőgazdaság, azon belül is a szántóföldi növénytermesztés. Horváth Zoltán polgármester lapunknak elmondta, hogy a közeljövőben korszerű piaccsarnok épülhet a településen, a mezőgazdaságról szólva pedig megjegyezte, hogy az öntözött területek mértékét növelnék, helyben megtermelt alapanyagokra épülő feldolgozóüzemet létesítenének, valamint ipari területet hoznának létre a jelenlegi sportpálya területén. A mozgáshoz, a sportoláshoz és a szabadidő eltöltéséhez pedig a strandfürdő környezetében alakítanának ki lehetőséget. Ugyanitt valósulhatna meg egy modern kemping is. 

A polgármester kitért a turizmust érintő fejlesztésekre is. Mint mondta, annak ellenére, hogy a gazdag történelmi múlttal és szellemi örökséggel rendelkező Hajdúdorog adottságai, értékei kiváló célponttá válhatnának, jelenleg nincs aktív turizmus a településen. Kiemelte a strandfürdőben vagy éppen a Krisztus-katonaság hagyományában rejlő lehetőségeket. A jelenlegi városháza épületében látogatóközpontot hoznának létre, hogy a településen élő hagyományok és értékek az év bármely szakában elérhetők legyenek az érdeklődők számára. Amennyiben ez az elképzelés megvalósul, akkor a városháza új – önkormányzati tulajdonú – épületbe költözhetne. 

Kiemelte továbbá a külterületi kerékpárút-hálózat fejlesztését. Jövőre elkészülhet a Hajdúdorog–Hajdúböszörmény összekötő szakasz. 

A művelődési ház fejlesztésére két elképzelése van az önkormányzatnak: vagy a meglévő mozi épületének teljes körű felújítását végzik el, vagy egy teljesen új kulturális központot hoznak létre. A tervek között szerepel szabadtéri színpad megvalósítása is. 

BBI 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában