Múltidéző

2022.06.19. 14:16

A Verestemplom 135 éve a Méliusz tér ékessége

A Petz Samu által tervezett gyülekezeti hely belső festését Harangi Jenő végezte.

Forrás: Napló-archív

A cívisváros egyik legkülönlegesebb temploma a Méliusz téri református Verestemplom. A Petz Sámuel műegyetemi tanár által tervezett épület alapkövét 1886. június 26-án tették le, és 1887. júliusában már teljesen el is készült a gót stílusú templom. A templomavató istentiszteletet 1888. június 10-én tartották meg.

Harmonikus köntösben

A verestemplom.hu múltidézése szerint a templom története visszanyúlik 1810. július 21-ig, amikor is Szombathy István főbíró özvegye, Szombathyné Vörösmarthy Zsuzsanna a férje óhajának is eleget téve, több más nagy jelentőségű rendelkezés között egy debreceni belső templom építésére 20 ezer forintot hagyott kamatozásra addig, amíg egy templom építésére elegendő lesz.

Az építendő templom helyét 1827-ben jelölték ki a Cegléd utcai őrzőház mögötti 448 négyszögöl területre.

A templom felépítésére 64 évvel később érkezett el az idő, amikor az alap már 54 ezer forintra növekedett. Az egyházrész első lelkipásztora Dicsőfi József volt 1889-től 1896-ig. A templombelső díszítésével és kifestésével 1936-ban Harangi Jenő iparművészeti főiskolai tanárt bízta meg a presbitérium. Ekkor, midőn a templombelső renoválásának és festésének a terve megfogalmazódott, nyilvánvaló lett az az óhaj, hogy a Petz Sámuel által tervezett, kívülről oly csodálatosan szép templom belülről is annyira szép, harmonikus köntösbe öltözzék. Ennek érdekében a festést és díszítést úgy kivitelezte az alkotó, hogy a képek csak szimbolikusak legyenek, és ezek a szimbólumok mind a Bibliából vétessenek.

Reprodukció: Napló-archív

Pécsi mester orgonája

A munkát oly kiválóan oldotta meg a művész, hogy a Kossuth utcai templom belső festése és díszítése egyedülálló a magyarországi református templomok között. Végeredményben az egész belső festés és díszítés összhangban van a gótika által követelt előírásokkal és szabályokkal. 
A verestemplom.hu krónikája ugyanakkor kitér arra is, hogy a templom megépítése, belső berendezésének elkészülte és a templom használatba vétele után nem sokáig váratott magára az orgona beállítása sem. A hangszert 1894-ben készítette el és állította be Angster József pécsi aranydiplomás orgonakészítő mester.

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában