Egységre és békére van szükség

2022.05.09. 16:57

Színes programokkal várta az érdeklődőket az Európa-nap

Munkavállalással, utazással és vállalkozással kapcsolatos kérdésekben is eligazították a közönséget az ünnepélyes eseményen.

Forrás: Molnár Péter

Egész napos színes programokkal várta az érdeklődőket az Európa-nap a Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Technikum Jerikó utcai épülete előtt hétfőn délután. Pajna Zoltán felidézte, hogy 1950. május 9-én Robert Schuman egykori francia külügyminiszter kezdeményezésére jött létre az Európai Szén- és Acélközösség. Emlékeztetett, már akkor is megfogalmazódtak azok az igények, melyek a gazdasági együttműködést szorgalmazták, javítva az Európában élők életszínvonalát.

– Azok a célok, amit 72 évvel ezelőtt elődeink kitűztek, ma is legalább ennyire fontosak. A gazdaság szempontjából az energia, bár most a szén helyett az olaj és a gáz ügyében kell, hogy bölcsen döntsenek az Európai Unió vezető politikusai. Emellett ugyanilyen fontos a béke, így tekintettel arra, hogy a szomszédunkban súlyos háborúk zajlanak, a mi feladatunk, hogy minden eszközzel támogassuk, hogy befejeződjenek a harcok, és elkezdődjön az újjáépítés – mondta a megyei közgyűlés elnöke. Pajna Zoltán úgy véli, az Unióhoz hasonlóan nagy közösségben mindig vannak eltérő vélemények, azonban a hazai politikának a magyar lakosság életminőségének a javítását kell elsősorban szem előtt tartania.

Forrás: Molnár Péter

– Az Európai Unióban a különböző szervezetek sokat tesznek azért, hogy az emberek komfortérzete és a vállalkozások sikeresebbek legyenek. Az Enterprise Europe Network segítségével egy nemzetközi konzorcium tagjaként Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyét is információkkal látjuk el arról, hogyan lehet az európai piacon üzletet építeni, annak a szellemi tulajdonjogi aspektusaival foglalkozni, üzleti partnereket találni, üzleti utakat és bilateriális találkozókat szervezni – mondta beszédében Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Forrás: Molnár Péter

Korbeák György önkormányzati képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a helyszínválasztást némi humorral indokolta. Mint mondta, a Jerikó utca Debrecen legforgalmasabb utcája, hiszen 3600 fős lakosságával százalékos arányban a legnépesebb terület a városban. Emellett a rendezvénynek teret adó tanintézmény és a környező lakóépületek is uniós forrásból újulhattak meg.

Forrás: Molnár Péter

– A Hajdú-Bihar Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ immár egy éve működik a Debreceni Önkormányzat befogadásában. Célunk, hogy közelebb vigyük a lakossághoz az európai egység gondolatát. Különböző jól érthető kiadványokkal, térképekkel és információkkal korosztálytól függetlenül próbáljuk segíteni a tájékozódást az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben – mondta a Napló érdeklődésére Tuska-Mátrai Melinda, a központ irodavezetője a szervezet standjánál. Hozzátette, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének társszervezésében 18 megyeszékhelyen valósul meg az Európa-nap, melyre a különböző európai hálózatok megyei képviselőit is meghívták. Az információszerzés mellett játékos feladványokkal, közös Zumbával, programokkal várták az érdeklődőket. Az európai uniós totó kitöltésével pedig egy elektromos kerékpárt és értékes ajándékokat is nyerhettek a résztvevők.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában