Hagyomány

2022.05.06. 12:24

Sárgulók Debrecen belvárosában – Fotókon, videókon a kavalkád!

Hagyományos rendezvényükkel, a Sárgulással búcsúztak a Debreceni Egyetemtől és a várostól a Böszörményi úti campus hallgatói.

Forrás: Czinege Melinda

Pénteken a hagyománynak eleget téve mintegy 500 végzős fiatal vonult ki a Kossuth térre hagyományos népviseletben hintókon és lovasfogatokon. – A Debreceni Egyetem egy olyan köldökzsinór, amely egy életen át elkíséri az egykori hallgatókat. Nemcsak azért, mert a tudás, amit itt kaptatok kimagasló, és mert az itt szerzett diplomát mindenütt elismerik, hanem azért is, mert az itt megszerzett kapcsolatrendszer mindvégig segíteni fog benneteket – idézte az unideb.hu Jávor András, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusának köszöntőjét. 

Prof. dr. Jávor András
Forrás: Czinege Melinda

– A Sárgulás a Debreceni Egyetem legrégebbi hagyományokkal rendelkező eseménye, amelyet idén több mint 500 hallgató részvételével sikerült megrendezni. Huszonegy évvel ezelőtt hozzátok hasonlóan én is itt álltam a Kossuth téren. Öröm- és élményekkel teli hét volt, emlékezetes és méltó lezárása egyetemi éveinknek. Ne feledjétek el az egyetemet, és ha erre jártok, térjetek be oktatóitokhoz egy baráti beszélgetésre – búcsúzott a hallgatóktól a Kossuth téren dr. Fenyves Veronika oktatási dékánhelyettes.

Az egyhetes programsorozat leglátványosabb eseménye a felvonulás volt, melynek során a diákok birtokba vették Debrecen utcáit, és fogatokon, hintókon vonultak végig a városon.

– A sárgulás azt jelenti, hogy egy növény megérett, színt vált, zöldből sárga lesz. Ti is egy színváltásban vagytok – fogalmazott dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja. Hozzátette: egy életszakasz lezárásakor fontos a megemlékezés. – Középiskolában a ballagást követően indult az érettségi. A sárgulás után következik majd a záróvizsga, utána pedig a nagybetűs élet.

Fontos, hogy visszatekintsetek arra, mit kaptatok az elmúlt években az egyetemtől, a várostól, és nem utolsósorban egymástól. Ez a kötelék örökké megmarad nektek.

Meghatározó időszak előtt állunk, mindenkire szükség van, aki a mezőgazdaság és a közgazdaság területén tud és akar tenni. Bízom abban, hogy az iskolában elméletileg és gyakorlatilag is olyan ismereteket kaptatok, amelynek segítségével meg tudtok majd birkózni minden egyes élethelyzettel – zárta szavait a dékán.

A népviseletbe öltözött diákok hangulatos sárgulási tánca után Rab Zoltán végzős hallgató szólt az egybegyűltekhez. – Félve tettem meg a kezdő lépéseket az első előadás felé, mert tudtam, hogy új környezetben kell majd helytállnom. Már az első hét után éreztem, hogy a legjobb helyen vagyok. A felsőbb évesek segítettek a kisebb-nagyobb gondok megoldásában – elevenített fel a kezdeteket. A felvonulás után a hallgatók visszatértek az egyetemre, ahol csikós bemutatóra és korsóavatóra is sor került.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában