Körkép

2022.05.30. 11:30

Diákmunkát keresel? Szállodák, strandok és éttermek is várnak!

A diákmunkát is kedvezően érinti a 25 év alattiak számára bevezetett szja-mentesség.

Forrás: illusztráció / MW-archív

Idén január elsejétől a 25 év alatti munkavállalók jövedelmét nem terheli 15 százalékos személyi jövedelemadó, s ez egyértelműen növelte a diákmunkára jelentkezők számát – nyilatkozta a Napló megkeresésére Denich Rudolf, a Joker-Diák Munkaerő-szervező Iskolaszövetkezet elnöke. Hangsúlyozta, az adókedvezménynek is köszönhető, hogy jóval több jelöltet regisztrálnak, azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az elmúlt két év számos akadály elé állította az iskolaszövetkezeteket is. 

A koronavírus-járvány miatt voltaképpen mélypontra kerültünk, egyrészt sokkal kevesebb diák keresett meg minket, másrészt a vírus miatt volt olyan, hogy hosszú hónapokig kényszerszünetet kellett tartanunk

– emelte ki Denich Rudolf. Hozzátette, jelenleg a számok azt mutatják, hogy a 2019-es évet „újraélhetik” a diákszövetkezetek. Mint elmondta, már most annyian jelentkeznek munkára, mint a két esztendővel korábbi „békeévben”. – A tanulók június közepéig járnak iskolába, utána hozzávetőleg 10 hetük lesz, hogy dolgozzanak, pihenjenek és persze nyaraljanak. Már készülünk a nyári diákmunkadömpingre; ha a számításaink nem csalnak, akkor június 15-től legalább két hétig naponta száz diák fog jelentkezni egyéb munkákra – jegyezte meg az iskolaszövetkezet elnöke. 

Számos munkalehetőség

Mint mondta, az órabér már sehol nem lehet 1150 forintnál kevesebb, továbbá a legalább középfokú végzettséget igénylő munkák esetében legalább 1495 forintos órabérre kell számítaniuk a diákmunkát vállalóknak.

– A munkaerőhiány miatt egyre több szálloda és étterem keres dolgozni vágyó diákokat a nyárra. Mindemellett a következő munkakörökbe keresünk jelentkezőket: medenceőr, úszómester, animátor, pénztárosi munka, és természetesen az egyéb fizikai és a hagyományos irodai munkakörökben is van rengeteg szabad álláshely – részletezte. Hozzátette, a korábbi évekhez képest sokkal több a lehetőség, tehát nem túlzás kijelenteni:

az elkövetkezendő hónapokban Hajdú-Bihar megyében több ezer tanuló számára nyújtanak munkalehetőséget a diákszövetkezetek.

Visszatérő diákok

Máté Viktória, a Hungarospa PR-menedzsere lapunk kérdéseire elmondta, a Hungarospa minden évben biztosít munkalehetőséget a diákoknak. Az egész évben nyitva tartó üzletágaiknál (Gyógyfürdő, Aqua-Palace) minden hónapban, a szezonálisan nyitva tartóknál (Strandfürdő, Aquapark, Prémium Zóna) pedig a májustól szeptemberig terjedő időszakban kínálnak állást. – A munkakörök választéka elég sokszínű. Többek között pénztárosokat, medenceőröket, úszómestereket, vízicsúszda-kezelőket, napágykiadókat, animátorokat, hangosbemondósokat, kapusokat keresünk, de a vendéglátás, a kertészet, a logisztika és labor területén is bőven akad munka – hangsúlyozta. Hozzátette, évről évre egyre több a jelentkező.

Egy szezonban körülbelül 200 diák számára tudnak munkát biztosítani. A létszám viszont elég változó, függ az időjárástól és attól is, hogy az egyes diákok egy egész szezont vállalnak el, vagy csak egy hónapot.

– Az üzletágak nyitásával folyamatosan érkeznek hozzánk a diákok. A Strandfürdő nyitásával már sokan elkezdték a munkát, és örömünkre szolgál, hogy sok a visszatérő diák is – tette hozzá.

NE 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában