Minden a kéznek

2022.04.17. 09:54

Tavaszváró tájházi nap Hajdúböszörményben

Gyerekkezek alatt nyuszidísszé vált a papír, kalácsfonattá a tésztacsík, virágmintává a viasz.

Forrás: Kiss Annamarie

A nyuszi szeme mazsola, dió a bundája: ez nem egy óvodásoknak szánt húsvéti locsolóvers kezdete, hanem a Hajdúböszörményi Tájházak szombati valósága. A Civilek a Lakóhelyért Egyesület tagjai hagyományőrző gasztronómiai foglalkozásokat tartottak, ahol a gyermekek nyuszi és csibe alakú húsvéti linzert készíthettek és megtanulhatták a kalácsfonás fortélyait. 

Lénárt Varga Margit, a tavaszváró húsvét délutánnak otthont adó tájházak kulturális szervezőjétől megtudtuk, óvodáktól, iskoláktól és a lakosságtól vártak bármilyen technikával készült hímes tojásokat az elmúlt hetekben, hogy felékesíthessék a tojásfát. Nem kellett csüggednie annak sem, aki nem készült előre, mert a programon Erdős Zsuzsa népi játszóház vezető, pedagógus segítségével hagyományos írókázással díszíthettek tojásokat a résztvevők. A forró viasz használatához még kicsi gyermekek pedig papírnyuszi asztali dekorációt alkothattak, gipszdíszt festhettek ki, s ezt agatták a fára.

A kreatívkodók között volt Dobos Erika kislánya is. Az édesanya elmondta, leginkább a kézműves foglalkozások vonzották ide őket és a közösen eltöltött minőségi idő, ami a gyorsan pergő hétköznapok során ritkán adatik meg. Kiemelte, mindketten élvezeték a Bocskai Néptáncegyüttes előadását. A műsort adók közül a legjobban a pásztor bundába öltözött férfiak jártak a szeles szombaton. A legkevésbé jól valószínűleg a lányok, akiket előbb megtáncoltattak a legények, majd bőséggel gondoskodtak arról is, hogy el ne hervadjanak. A rendezvény Sőrés Rozka mesemondó történetével zárult.

Ottjártunkkor a szervező csaknem száz főre becsülte a résztvevők számát, de ötször ennyi látogató sem szokatlan, ha napfényesebb idő kíséri a rendezvényt. Reményét fejezte ki, hogy a pünkösdi alkalmukon már kellemesebb hőmérséklet csalogatja a vendégeket.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában