A település Hajdúnánáshoz tartozik

2022.04.21. 12:55

Nincs kétség: negyvennégy év alatt igen jelentős változáson ment át Tedej

Egykoron tanyavilág volt.

Forrás: Napló-archív

Kiterjedt legelő, mezőgazdasági művelés alatt álló terület, amely közigazgatásilag 1858 óta Hajdúnánáshoz tartozik: ez Tedej. A településrészről, pontosabban a Hajdúnánási Állami Gazdaság tedeji lakótelepének építkezéstörténetéről Barna Anita tartott előadást a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégium Néprajzi Szakcsoportjának és a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszék Kortárs Szabadegyetemének áprilisi konferenciáján. – A szocializmus előtt jelentős tanyavilággal számolhattunk Hajdúnánás határában, illetve a tedeji területen. A tanyák felszámolása az állami gazdaság megalakulásával és a nagyüzemi mezőgazdaságra való áttéréssel kezdődött meg – mondta az előadó.

Az egykori tanyák lakói beköltözhettek a környező településekre, vagy az állami gazdaság dolgozóinak létrehozott lakótelepen kezdhettek új életet.

A hajdúnánási állami gazdaságot 1951–53 között büntető-végrehajtó gazdaságként jelölték ki, a hortobágyi kényszermunkatáborok egyike működött itt. Egy elkülönített területre vitték az elhurcoltakat, akik – a kényszerkörülmények enyhítésével – 1953 tavaszán kiköltözhettek az egyébként jószágok számára létrehozott istállóépületekből.

Évtizedek óta változatlan

A központ területén, a mai lakótelephez csaknem tíz ház megépítésébe kezdhettek, de befejezni már nem tudták, mert 1953 őszén elhagyhatták a tábort. Az állami gazdaság kérvényezte a félbehagyott lakóházak építésének befejezését, később a gazdaság dolgozói ideiglenes lakásként hasznosíthatták azokat.

A lakótelep építkezésére vonatkozó levéltári forrásokban fellelhető tervek szerint Tedej építésére több elképzelés született, melyek közül sok nem valósult meg végül.

A felsőtedeji lakótelep a ’60-as évek közepére nagyjából kiépült, lakóházak mellett kultúrház, óvoda, iskola, üzemi konyha, irodaház és egyéb gazdasági épületek is létrejöttek. Barna Anita elmondta: a lakótelep fejlődése és bővülése a szocializmus lezárultával abbamaradt, gyakorlatilag konzerválódtak a rendszerváltáskori állapotok.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában