Hősök és névtelen szenvedők

2022.04.23. 09:06

Megkoszorúzták Bémer püspök emléktábláját a Szent József-gimnáziumban

Mint minden évben, idén is megkoszorúzta a Debreceni Kossuth Társaság a Szent József-gimnáziummal közösen Bémer püspök emléktábláját az iskola aulájában. Április 19-én Jóga László, a társaság elnöke a függetlenségi nyilatkozat keletkezési körülményei kapcsán elmondta: az ifjú 19 éves Ferenc József lett koronázatlanul Magyarország királya és Ausztria császára, és 1849. március 4-én visszavonatta a magyar áprilisi törvényeket. Magyarországot lázadónak nevezte, és törölte a független nemzetek sorából, és az ausztriai császárság tartományai közé süllyesztette a Szent Korona országait, melyeket öt részre osztott: Erdély, Horvátország, Szlovénia, Fiume és a tengerpart, ezenkívül a lázadóknak a Vajdaságot ígérte. Magyarországot felkészületlenül és váratlanul érte ez a támadás. Kossuth ebben a helyzetben fogalmazta meg a függetlenségi nyilatkozatot, és kimondta a Habsburg– Lotharingiai-ház trónfosztását, a 300 éves bűnüket: ezeréves alkotmányunk eltörlését. 

A függetlenségi nyilatkozat nem hozta meg azt a politikai eredményt, mint az irodalmi mintául szolgáló USA függetlenségi nyilatkozata. Évfordulója alkalmából azonban emlékeznünk kell azokra, akik aláírták, s ezért hősi halált haltak, valamint a névtelen szenvedőkre is; méltán illeti ezeket a hazafiakat a tiszteletadás gesztusa.

HBN 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában