Haladnak a munkálatok

2022.04.04. 14:01

Pár hónap, és átadják a tócóskerti templomot

Lassan a belső munkálatok következnek.

Forrás: Napló-archív

Némi megtorpanást követően jelenleg jól halad a tócóskerti Szentháromság görögkatolikus templom építése, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor júniusban felszentelik, átadják – közölte a Cívishírrel Terdik János, görögkatolikus szervezőlelkész.

 

A templom alapkövét 2020. június 11-én rakták le, és eredetileg 2021 decemberére kellett volna befejezni a beruházást. Tavaly júniusban Terdik János megerősítette, hogy az eredeti ütemtervhez képest csúszás van a kivitelezésben, elsősorban azért, mert „újragondolták”, áttervezték a kupolaszerkezetet, amely hosszabb időt vett igénybe.

 

Jelenleg a tetőfedést végzik a szakemberek, elkészült a kupola lemezborítása, és hamarosan behelyezik a nyílászárókat is – tudatta a szervezőlelkész, hozzátéve, hogy ezt követően a belső munkálatokkal, a gépészet beépítésével, majd a burkolással folytatódik a kivitelezés. A templom egyelőre festhető belső vakolatot kap, később azonban a bizánci hagyományokhoz hűen szentek ábrázolásával, bibliai történetekkel, jelenetekkel festik ki a falakat. A templom átadásával még nem ér véget a munka, a parkrendezés és a kerítés építése majd csak azt követően kezdődik – mondta Terdik János. 

 

A csaknem 250 négyzetméter alapterületű épület mintegy 150 fő befogadására lesz alkalmas. A 300 millió forintos beruházást az egyház saját forrásból és a hívek felajánlásából finanszírozza. A Derék utca és a Holló László sétány közé eső telket a görögkatolikusok a debreceni önkormányzattól kapták.

 

Terdik János korábban beszámolt arról is, hogy a templom mellett közösségi teret is szeretnének kialakítani, ahol a környék lakóinak, nyugdíjasoknak, gyerekeknek és fiataloknak szerveznének programokat. A mintegy 300 négyzetméteres, tetőteres épület tervei ugyan elkészültek, de, mint mondta, ennek a beruházásnak a megvalósítása egyelőre nincs napirenden.

 

Takács Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában