Egyedülálló összefogással alakították ki

2022.03.31. 14:39

Fogtündérek a Kiskossuthban: átadták az új rendelőt

Örvendetes eredmény: átlagosan 1 alatt van a debreceni gyerekek romlott fogainak száma.

Forrás: Czinege Melinda

Két iskolafogászati körzetet lát el az a rendelő, amelyet csütörtökön adtak át a Debreceni Egyetem Kossuth utcai gyakorlóiskolájában.

Az épület harmadik emeletén található ellátási helyet bő 18 millió forintos költséggel alakították ki, s mint kiderült, egyedülálló összefogással: a Debreceni Egyetem (DE), a cívisváros önkormányzata, illetve a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) együttműködésében.

A létesítményben nem csupán a „Kiskossuth”, hanem az egyetem összes gyakorlóiskolájának a tanulói részesülnek az évi kétszeri szűrővizsgálatban, illetve az ezek nyomán szükséges kezelésekben. Ahogy azt az ünnepségen Bács Zoltán, a DE kancellárja jelezte: az egyetem a gyakorlóiskoláira kiemelt figyelmet fordít, ennek részeként a gyerekek egészségére is.


Pósán László országgyűlési képviselő rávilágított: Debrecenről szólván gyakran megjegyzik, hogy unikális, egyedi, rendkívüli. Az efféle jelzőkkel ellátott részterületek közül ezúttal egyet emelt ki: az országban párját ritkító állapotot jelent az, hogy a városban működő különféle szervezetek közös célok eléréséért képesek összefogni, s egyesíteni erejüket. Sok-sok célról el lehet ezt mondani, csakúgy, mint a gyermekegészségügyi ellátásról. A most átadott rendelő az országban az egyetlen gyermekfogászat, melyet úgy tart fenn a város, hogy annak „inkubátorát”  egyetemi infrastruktúra biztosítja. 

Azok a gyerekek, akik itt megjelennek, most már elmondhatják, hogy itt hagyják a tejfogat, a kisegér pedig ad helyette vasfogat; ki lehetne helyezni egy táblát, hogy itt lakik a fogtündér

– tette hozzá a honatya, arra célozva: érdemes kialakítani azokat a módszereket, amelyek révén a gyerekek majd nagyobb kedvvel vesznek részt a vizsgálatokon.

Széles Diána alpolgármester a saját emlékeit is felelevenítette a beszédében, amikor az iskola-egészségügyi ellátás háttere még korántsem volt fejlett, hiszen több esetben jóformán egymás előtt zajlottak az egészségügyi felmérések. Az alpolgármester hangsúlyozta: 2019-ben a DAEFI létrehozásakor épp az volt az egyik cél, hogy az iskola-egészségügyi ellátást olyan szintre fejlesszék, hogy a gyermekek ne kellemetlen érzésekkel jöhessenek a vizsgálatokra, hanem úgy, mintha egy játékban vennének részt. – Nagy öröm, hogy mindegyik fenntartónak – államiaknak, egyháziaknak, illetve az egyetemnek – a gyerekek az elsők, az, hogy minőségi ellátást tudjunk adni az iskola-egészségügyben. Olyan célt tudunk megvalósítani, amellyel a debreceni gyerekek többek lehetnek. Kicsit játékosan tudjuk őket az egészségre nevelni.

Az egész szűrési programunknak, az iskolafogászatnak és a védőnői hálózat átalakításának mind az volt a célja, hogy Debrecen egészséges gyermekeket tudjon nevelni

– hangsúlyozta. Felidézte, hogy először a református, majd a katolikus iskoláknak hoztak létre iskolafogászati rendelőket, aztán pedig Pósán László képviselő szorgalmazta, hogy az egyetemi intézményekben is kezdjék el az iskola-egészségügyi ellátás átalakítását.


A most átadott rendelőt bő 18 millió forintos forrásból alakították ki, három forrásból, s az évi kétszeri szűrővizsgálatot is e helyeken tudják elvégezni. Széles Diána méltatta az iskola-egészségügyi ellátás nevelési szerepét is, hiszen sokkal hatékonyabb az, amikor nemcsak a szülő igyekszik rábírni a gyereket a rendszeres és megfelelő szájápolásra, hanem a gyerekek egymásnak is átadják a helyben lévő ellátás révén szerzett, élményszerű ismereteket ennek fontosságáról.

Dr. Papp Csaba, a DAEFI igazgatója jelezte: 36 ezer gyermek korszerű ellátását kell biztosítani oly módon, hogy élményt adjanak nekik, olyan egészségnevelést, amely az ő nyelvükre van lefordítva. Ezt valósítja meg a Pósa utcai szűrőközpont, ám ott nincs az az teljes, 3–18 éves korig tartó fogorvosi alapellátási iskola-egészségügy, amely minden gyereknek biztosítja mind a szűréseket, mind az alapellátást. Ezért fontos, hogy a fenntartók azonnal megértették az iskolafogászati rendelő létesítésének fontosságát, és gyorsították a folyamatot, hiszen nehéz helyet találni egy-egy rendelőnek. Az államilag finanszírozott, évi kétszeri kötelező szűrővizsgálat hungarikum, csakúgy, mint a védőnői rendszer.

Ráadásul Debrecen az egyedüli, ahol önkormányzati tulajdonban van az iskolafogászat, s egyetemi üzemeltetésben működik, más városok ugyanis privatizálták. Az örvendetes eredmény pedig az: átlagosan 1 alatt van a debreceni gyerekek romlott fogainak száma.

Papp Csaba szavaiból az is kiderült: az online oktatás idején némiképp romlott ez a helyzet, hiszen otthon kéznél volt a nem mindig egészséges rágcsálnivaló, azóta azonban visszaállt a helyes irány. Az igazgató ismertette: 1500 gyerekenként kell egy iskolafogászati körzetet létesíteni, de esetünkben már 2200-ra gyarapodott az egyetemi gyakorlóiskolák létszáma, úgyhogy két körzetet hoztak létre, s azok ellátása folyik a csütörtökön bemutatott rendelőben, az összes 28 körzet közül.

Mint megtudtuk, a rendelő létesítésének költségeiből 8,8 millió forintot az egyetem, 5,6 milliót a városi önkormányzat, 3,8 milliót pedig a DAEFI forrásaiból fedeztek.

FGY

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában