Ukrajnai háború

2022.03.24. 19:36

A háború árnyékában - Debrecenben tartott előadást Georg Spöttle

A kárpátaljai magyarság addig biztonság van, amíg nem érkezik Magyarország felől fegyverszállítmány.

Forrás: Kiss Annamarie

Nemzetbiztonság a Kárpát-medencében címmel tartott előadást csütörtök este a debreceni Partium Házban Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. A beszélgetésen szó esett többek között az orosz-ukrán háború kialakulásáról, annak várható kimeneteléről és a választásra gyakorolt befolyásáról is.

 

Az előzményeknél Georg Spöttle felidézte Ukrajna kialakulását, a két nép közötti történelmi metszéspontokat, a Krím-félsziget elcsatolását, valamint a „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” elismerését.

Forrás: Kiss Annamarie

– Az az ukrán kisebbségi törvény a magyarokra és az oroszokra is érvényes volt. Véleményem szerint, amikor a béketárgyalásokra kerül a sor, Putyin ennek a megváltoztatását az elsők között fogja napirendre tenni a demilitarizálás és az úgynevezett „nácitlanítás” mellett – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő. Véleménye szerint az orosz fél célja a legfontosabb stratégiai területeket elfoglalni, hogy a békatárgyalások során minél nagyobb előnyből tudják szabni a feltételeket.

 

Georg Spöttle kifejtette: Kárpátalja akkor kerülhet veszélybe, ha ott megjelennének fegyverszállító konvojok, azokat támadná az orosz hadsereg. Hangsúlyozta, hogy a kormány helyesen teszi, hogy semmilyen módon – sem katonával, sem fegyverrel – nem avatkozik a konfliktusba.

 

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában