Problémákat okozhatnak

2022.02.12. 19:49

Tömegesen füstöltek el a hosszabbítók, könnyen gondot okozhatnak

A fő probléma az, hogy a gyártók a vezeték vastagságán spórolnak.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Példátlan vizsgálati eredményt tett közzé az Innovációs és Technológiai Minisztérium február elején. A laboratóriumukban ellenőrzött hosszabbítók és hálózati elosztók közül tizenháromból tizenhármat ítéltek tűzveszélyesnek. Tehát mindet. A vizsgált termékek között négy ezen felül áramütést is okozhat. 

 

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár bejelentette, a fogyasztóvédelem idén fokozottan fogja ellenőrizni a vezetékhosszabbító készleteket. – A célzott témavizsgálat nem csak a kereskedelmi forgalomban kapható termékekre terjed ki, a kockázatos árucikkeket a vámhatósággal szorosan együttműködve már a vámhatáron igyekszünk megfogni. A hatóság megtiltotta a megbukott termékek árusítását, egy hosszabbítót a vásárlóktól is visszahívnak – mondta. 

 

A fogyasztóvédelem információi alapján a forgalomból Emos, Gao, Icon, Sky, Entac márkajelzésű termékeket vont ki a hatóság. 

 

Ritka a jelentős tűzeset 

 

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kérdeztük, milyen gyakran okoznak háztartási balesetet, lakástüzet a hibásan működő hosszabbítók. Papp-Kunkli Nóra megyei szóvivő érdeklődésünkre elmondta, az a tapasztalat, hogy a kisebb tüzeket az emberek megfékezik, hiszen hamar érzékelik az égett műanyag szagát. Így a hosszabbítók által okozott tűz­esetek száma arányaiban alacsony. – Fontos, hogy a hosszabbítót ne terheljük túl, mert túlmelegedhet, és így tűz is keletkezhet. Nedvességtől is óvni kell, illetve arra kell még vigyázni, hogy a vezeték ne sérüljön meg. Gyakran a bútor lábai alá kerülve sérülnek meg a kábelek – mondta lapunknak a tűzoltó főhadnagy.

 

Megkérdeztünk egy erős­áramú elektrotechnikust is, mik az észrevételei a gyakorlatban, és mire figyeljünk felhasználóként. 

 

– Jellemző hiba a hosszabbítók esetében, hogy az érintkezők nem elég kemények és rugalmasak, így könnyen kontakthibát okoznak. A legnagyobb gond azonban a vékony vezetékekkel van. A boltokban kapható egy vagy másfél négyzetmilliméter érkeresztmetszetű vezeték a szabványos áramerősséget elbírná. Csakhogy a gyakorlatban az egy milliméteres vezeték gyakran 0,8-as vagy még kisebb – mondta a Naplónak Balog Gusztáv. Hozzátette, a kábelekre a vezeték vastagsága többnyire halványan fel van tüntetve, azonban ez nem mindig fedi a valóságot. A réz ugyanis elég költséges, így – mivel a kábel hosszúságán nem tudnak észrevehetetlenül spórolni – vékonyabb vezetékeket használnak a jellemzően kínai gyártók. 

 

– Egy kisebb hajszárító, televízió áramellátásával megbirkózik egy gyengébb minőségű hosszabbító is, egy porszívó, egy mobil klíma vagy egy automata mosógép viszont nagyobb áramot vesz fel. A terhelés hatására a vezeték először elkezd melegedni, hosszabb használat után akár ki is gyulladhat – tette hozzá. 

 

A szigetelés alatt lévő vezeték valós mérete ráadásul házilag nem ellenőrizhető, mivel a foglalat gyakran egy úgynevezett szegecscsavarral van összefogatva. Balog Gusztáv szerint ha már maga a szigetelés vékony, akkor feltehetőleg a benne lévő vezeték is az. Érdemes a gyanúsan olcsó hosszabbítóktól óvakodni. 

 

Pokoli aljzatok 

 

Az elosztóknál érdemes figyelni arra, hogy ne legyen egyszerre több, nagy fogyasztású háztartási gép rácsatlakozva, mivel a vezetékben az áramerősség összeadódik. A legnagyobb veszélyforrás, amikor több elosztó egymásba kötésével próbáljuk elérni a megfelelő távolságot és az összes eszköz ellátását. Ilyenkor értelemszerűen az elsőn van a legnagyobb terhelés. Megéri inkább egy ötméteres vagy egy hatos elosztót beszerezni. Az ellenőrzött helyről beszerzett, minőségi alapanyagból készült ­hosszabbítókkal kockáztatunk a legkevésbé. 

 

Hajnal László 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában