A tisztább környezetért, az egyszerűbb leadásért

2022.02.18. 14:20

Negyven darab műanyag olajgyűjtőt telepíthetnek Debrecenben

Forrás: illusztráció / MW-archív

A lakossági használt sütőolaj mint háztartási hulladék gyűjtésére tett javaslatot Balázs Ákos alpolgármester, erről csütörtökön tárgyal majd az önkormányzati képviselő-testület.


Mint az előterjesztésben írja, Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, mely egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül, és így hatalmas károkat okozhat. Egyetlen liter használt sütőzsiradék 1 millió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A csatornahálózatba kerülő olaj alacsony hőfoka miatt a csatornafalra tapad, melyre további szennyeződések rakódhatnak, csökkentve így a lefolyócsövek áteresztőképességet. A talajba kerülve a talajflórát károsítja, a háztartási hulladék közé öntve növeli annak lebomlási idejét.
A javaslat szerint a város 40 pontjára – lehetőség szerint a már meglevő hulladékgyűjtő szigeteken és hulladékgyűjtő pontokon – 800 literes, műanyag, feliratozott, zárható bedobónyílással rendelkező használt sütőolajgyűjtőket helyeznek ki.

Az eszközök online telítettségfigyelő rendszerrel lennének ellátva, így a közszolgáltató folyamatosan figyelemmel kísérheti a telítettségi szintet és intézkedhet a begyűjtésről. Erre tekintettel a gyűjtőedények ürítése edényenként változó gyakoriságú lehet, de legalább havonta megtennék, minden ürítés alkalmával a gyűjtőedények 5 méteres körzetének tisztításával. 

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában