2022.02.07. 18:01
Egy év kihagyás után ismét asztalra kerülhet a cukros-májas hurka a böszörményi disznótoron
Kulináris élvezeteké lesz a hétvége.
Forrás: Molnár Péter
Közeleg a XIV. Hajdúsági Disznótor és VI. Hajdúsági Népművészeti Nap, ennek apropóján tartottak beharangozó sajtótájékoztatót hétfőn délután a hajdúböszörményi városházán. Az eseményt tavaly a járványhelyzet miatt nem tarthatták meg. A disznótor a 2008-as indulása óta nagy népszerűségnek örvend a hajdúvárosban, február 12-én, szombaton pedig újra különleges programokkal várják a látogatókat a szervezők.
– Városunkban nagy hagyománya van a disznóvágásnak, azonban azt tapasztaljuk, hogy a felnövekvő nemzedék már keveset lát ebből. Éppen ezért hoztuk meg annak idején a döntést, hogy hagyományőrzés céljából minden évben megrendezzük a disznótort – elevenítette fel Sőrés István alpolgármester.
A gasztroeseménynek kezdetben a Tájház adott otthont, de néhány év alatt kinőtte magát, így idővel már a Fürdőkertben várta a látogatókat.
Mivel jelenleg a Fürdőkertben fejlesztések munkálatai zajlanak, ezért új helyszínen: a város főterén tartják meg a disznótort.
A főzőversenyre összesen 24 csapat jelentkezett, mindannyian hagyományos disznótoros ételeikkel igyekeznek majd kényeztetni a zsűri ízlelőbimbóit. Lesz többek közt hagymás vér és kolbász, de böszörményi specialitásként a cukros-májas hurka is bizonyosan szerepel majd a kóstolók között. Az eseményre érkezésüket jelezték Hajdúböszörmény testvértelepülései, így a hazaiból kóstolhatnak majd az orosz és a lengyel küldöttségek is.
Mindenki jól szórakozhat
Az esemény megvalósítását EFOP pályázat segíti, és célja, hogy minden korosztálynak átadhassák a disznótorral járó hagyományok, valamint a közösségi együttlét üzenetét – erről Szarvas-Szabó Kata, a Szabadhajdú ügyvezetője beszélt. Mint mondta, egyebek mellett gyermekprogramokkal, kézműves vásárral, zenés produkciókkal és koncerttel, valamint a Magyar Vöröskereszttel együttműködve véradással is készülnek. – A célunk, hogy aktívan tölthesse el az idejét az is, aki nem főzőcsapat tagjaként érkezik az eseményre – mondta.
– A program látványvágással kezdődik, majd a főzőversennyel párhuzamosan elindul a pálinkaverseny is, az italokat – éppúgy mint az ételeket – szakértő zsűri értékel majd – tette hozzá Varjasi Gergely, a Hajdú7 KFT. ügyvezetője.
A ingyenes gasztrorendezvény védettségi igazolvány nélkül látogatható, csak a zárt helyiségekben lesz kötelező a maszkviselés.
BBI